Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα ψάρια στερούνται των απαραίτητων υποδοχέων στον εγκέφαλό τους ώστε να βιώσουν τον πόνο όπως τον αισθάνονται οι άνθρωποι ή τα άλλα ζώα.
Τα ψάρια διαθέτουν αλγοϋποδοχείς, υποδοχείς αίσθησης που αντιδρούν στέλνοντας προειδοποιητικά σήματα στον εγκέφαλο, ωστόσο η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική από τους υποδοχείς πόνου στους ανθρώπους.
«Ακόμα και αν τα ψάρια έχουν συναίσθηση είναι αυθαίρετο να υποθέτουμε ότι μπορούν να αντιληφθούν τον πόνο με τον ίδιο τρόπο που τον αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ψάρια και Αλιεία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αλγοϋποδοχείς ινών C, που ευθύνονται για την αίσθηση του πόνου στους ανθρώπους, σπανίζουν στα ψάρια με πτερύγια, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ σε καρχαρίες και σαλάχια.
Επιπλέον ένας άλλος τύπος αλγοϋποδοχέων, οι αλγοϋποδοχείς Α- δέλτα δεν προκαλούν πόνο στα ψάρια, αλλά αντανακλαστικές αντιδράσεις για την αποφυγή του κινδύνου.
Οι επικριτές της μελέτης ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι επιστήμονες αγνοούν πολλές άλλες έρευνες που αντικρούουν τα ευρήματά τους.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2003 ερευνητές εισήγαγαν στα χείλη ψαριών δηλητήριο μέλισσας και διάλυμα οξέος.
Τα ψάρια αντέδρασαν άμεσα και συγκεκριμένα έτριβαν τα χείλη τους στον πυθμένα του ενυδρείου, χτυπούσαν στα τοιχώματα και ανάσαιναν σαν να κολυμπούσαν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Στο πλαίσιο άλλης έρευνας το 2009 αποδείχθηκε ότι τα ψάρια που βιώνουν πόνο αναπτύσσουν αμυντική συμπεριφορά ακριβώς επειδή θυμούνται την επίπονη εμπειρία που έζησαν.