tromaktiko: Ελληνοαλβανική συνεργασία για τον πολιτισμό

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ελληνοαλβανική συνεργασία για τον πολιτισμό



Από το Γραφείο Τύπου
Επίσκεψη στον Πρέσβη της Αλβανίας κ. Dashnor Dervishi πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του... Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, ύστερα από εθιμοτυπική πρόσκλησή του, με αφορμή την παρουσίαση του πολιτιστικού πολύπτυχου του EUARCE «Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος», «Κληρονομιά φωτός και δακρύων» και «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός», που πραγματοποιήθηκε στην Παιανία με την τιμητική αιγίδα των Δημάρχων της Μεσογαίας και προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και της Επιστήμης.

Το θέμα της επίσκεψης αφορούσε σε μια πρώτη γενική ενημέρωση και εκτίμηση των υπαρχόντων συνθηκών με στόχο τη διαμόρφωση προγράμματος μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας στους τομείς της Λογοτεχνίας, των Καλών Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, κ. Ευάγγελος Ανδρέου επισήμανε ως γόνιμη την προοπτική διαμόρφωσης ενός τέτοιου προγράμματος καθώς μάλιστα και ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προέρχεται από το χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, με διεθνή παρουσία και εύσημα. Σημείωσε επίσης ως μια αναγκαία προτεραιότητα συνεργασίας την ανάπτυξη και ενίσχυση των λογοτεχνικών μεταφράσεων και την προβολή σχετικών εκδόσεων στη διεθνή πολιτιστική κοινότητα. Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα θέματα των ιστορικών μνημείων των Μεσογείων, στη μακρά λαογραφική παράδοση του τόπου καθώς και στη σύγχρονη πολιτιστική δραστηριοποίηση της περιοχής, στην οποία συμμετέχει πλήθος αλβανών μαθητών, που σπουδάζει την ελληνική γλώσσα και συνδέεται όλο και περισσότερο με τον εθιμο-ηθικό βίο της μεσογείτικης κοινωνίας. Ένας τέτοιος συγχρωτισμός, σημείωσε, μας απελευθερώνει σιγά-σιγά από ανόητα βεβαρυμμένα του παρελθόντος και οδηγεί σε νέες ανοικτές εποχές ισχυρής και κυρίως καρποφόρας φιλίας, πράγμα που επιτείνει την ανάγκη για αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της πνευματικής δημιουργίας.

Ο Πρέσβης, κ. Dervishi αναφέρθηκε στο σύγχρονο πρόσωπο της Αλβανίας και στη σταδιακή σταθερή ανάπτυξη της χώρας του τονίζοντας την πανάρχαιη ιστορική σχέση των δύο λαών, η οποία πρέπει να συνεχισθεί κάτω από τις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες και την ακολουθούμενη πορεία για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Στη συνέχεια εξέφρασε τη βαθειά επιθυμία και διάθεσή του να συμβάλλει στη διαμόρφωση κάθε εφικτού προγράμματος μορφωτικής συνεργασίας και προσκάλεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης για μια πολιτιστική επίσκεψη στην Αλβανία. Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Dervishi αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Ανδρέου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις θερινές διακοπές με ακόμα πιο συγκεκριμένα θέματα διαλόγου πολιτιστικής συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρέσβης κ. Dashnor Dervishi (ως επιστήμονας, Πυρηνικός φυσικός) είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος και βραβευμένος διπλωμάτης με πολύχρονη και επιτυχημένη αντιπροσώπευση της Αλβανίας σε διάφορες χώρες (Ιταλία, Μεξικό, Τουρκία, Ισραήλ, Ρουμανία, κ.λ.π.) αλλά και σε σημαντικές διεθνείς διασκέψεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!