Η πρωτοβουλία αυτή καθρεφτίζει την σπουδαιότητα της βέλτιστης αξιοποίησης των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ και ανταποκρίνεται στις προβλέψεις των ειδικών για δημιουργία πάνω από 10,000 θέσεων εργασίας, σε άμεση ή έμμεση σχέση με τον τομέα των υδρογονανθράκων, στα επόμενα 5-10 χρόνια.
Τα προγράμματα αφορούν πτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Ενέργειας, Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου (BSc in Oil and Gas Energy Engineering), αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές στoν ίδιο τομέα (MSc in Oil and Gas Energy Engineering). Από την περσινή χρονιά προσφέρονται το πρώτο πτυχίο στη Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων - Υδρογονανθράκων (BSc in Energy, Oil and Gas Management), καθώς και σχετική κατεύθυνση στο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA – concentration in Energy, Oil and Gas Management).
Δύο άλλα προγράμματα αφορούν τις υφιστάμενες Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές (σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο), όπου εισάγεται κατεύθυνση στη Γεωπολιτική του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου (Geopolitics of Oil and Gas). Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει επίσης πτυχίο στη Διαχείριση Περιβάλλοντος (Bachelor in Environmental Management), σε συνεργασία με το University of Hertfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια πρόσθετη επαγγελματική επιλογή προσφέρεται μέσω του συνεργαζόμενου Intercollege και αφορά τη νέα ειδικότητα Τεχνικού Εγκαταστάσεων Φυσικού και Υγροποιημένου Αερίου.
Η ποικιλία των Προγραμμάτων είναι τέτοια, που επιτρέπει στον φοιτητή να επιλέξει το πρόγραμμα που ταιριάζει στα δικά του δεδομένα και προτιμήσεις. Μερικοί θα επιλέξουν τις ειδικότητες της Μηχανικής, κάποιοι της Διεύθυνσης, άλλοι θα προτιμήσουν την σχέση Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενώ άλλοι θα ενδιαφερθούν για την Γεωπολιτική και τις διεκδικήσεις γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η δημιουργία αυτών των Προγραμμάτων Σπουδών υπογραμμίζει περαιτέρω την προσπάθεια που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για προσφορά σπουδών και κατάρτισης σε συγχρονισμό με τις εξελισσόμενες ανάγκες των αγορών και της βιομηχανίας.
Αναφερόμενος στη σειρά προγραμμάτων για τους Υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Νίκος Περιστιάνης, δήλωσε ότι «σε λίγα χρόνια, η Βιομηχανία Ενέργειας θα επενδύει σημαντικά κονδύλια και θα αναζητεί καταρτισμένα στελέχη. Όλοι αναφερόμαστε στην ζήτηση προσωπικού που θα υπάρξει, και εμείς θεωρούμε σημαντικό να συνεισφέρουμε στην προετοιμασία αυτού του προσωπικού, προσφέροντας τα σχετικά προγράμματα σπουδών, για να μην υποχρεωθούμε να εισάγουμε τις ειδικότητες αυτές από το εξωτερικό».