tromaktiko: Συγχωνεύσεις, πωλητήρια και αναζήτηση για νέα deals στην ασφαλιστική αγορά

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συγχωνεύσεις, πωλητήρια και αναζήτηση για νέα deals στην ασφαλιστική αγορά



Εξελίξεις αναμένονται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς μια σειρά από εκκρεμότητες αλλά και η «δαμόκλειος σπάθη» της εποπτικής αρχής δεν...
αφήνουν και πολλά περιθώρια σε εταιρίες που έχουν «ανοικτούς» λογαριασμούς.

Πρόσφατα και μετά το «λουκέτο» στην Διεθνής Ενωσις αναζωπυρώθηκε το σενάριο που θέλει μικρές και μεσαίου μεγέθους ασφαλιστικές επιχειρήσεις να συζητούν εκ νέου την συγχώνευση τους σε ένα εταιρικό σχήμα. Πρόκειται για ένα σενάριο που κυκλοφορεί πάνω από δύο χρόνια και έχει διαψευστεί κατά καιρούς …όπως και οι φήμες για τις «κόκκινες» εταιρίες .

Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πολλά λέγονται για την εταιρία όχημα που θα μπορούσε να ηγηθεί ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμο αυτό το εγχείρημα .

Εκτός από τις αγωνίες και τις ανησυχίες για τις μικρές και μεσαίες ασφαλιστικές εταιρίες προβλήματα προς επίλυση έχουν και μεγάλα εταιρικά σχήματα.

Ένα από αυτά είναι η ΑΤΕ Ασφαλιστική και η επικείμενη πώληση με διάφορους μνηστήρες να εμφανίζονται, μέσω φημών και πληροφοριών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς το παρόν ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο μακριά θα πάει αυτή η πώληση .

Όμως, όσο καθυστερεί η πώληση η ασφαλιστική χάνει ένα βασικό της «ατού» όπως οι τραπεζοασφαλίσεις καθώς πλέον το δίκτυο της ΑΤΕ Bank αρχίζει να ενσωματώνεται στην Πειραιώς. Εκτός και αν ο αγοραστής προέλθει μέσα από τους συνεργάτες της Πειραιώς στην πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που είναι η ΕRGO στις Γενικές Ασφαλίσεις και η ΙΝG στα συνταξιοδοτικά .

Στο μεταξύ δύο Γαλλικοί ασφαλιστικοί όμιλοι που είναι ήδη στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά φέρονται να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή τους κύρια στην προώθηση των ασφαλιστικών τους προϊόντων και μέσω τραπεζών.

Ο πρώτος ασφαλιστικός όμιλος είναι της Groupama Φοίνιξ που διέψευσε, πρόσφατα, κατηγορηματικά σενάρια για ενδεχόμενη αποχώρηση και άφησε περιθώρια ότι εξετάζει την επέκταση του στην αγορά, μέσω τραπεζοασφαλίσεων ,αναφέροντας , σε συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου στην Καθημερινή, το παράδειγμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Όμως σε αυτή την περίπτωση εκλείπει πλέον το τραπεζικό δίκτυο.

Ο Άλλος ασφαλιστικός όμιλος από την Γαλλία είναι η CNP Assurances που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από την Κύπρο μέσω συνεργασίας της με την Μarfin και μετέπειτα Λαϊκή Τράπεζα. Που όμως λόγω των γεγονότων στην οικονομία της Κύπρου είναι πλέον «ορφανός» ως προς το τραπεζικό όχημα που είχε για την ανάπτυξή του.

Ωστόσο ο όμιλος που δραστηριοποιείται κύρια στις ασφάλειες υγείας είχε προνοήσει να δημιουργήσει από πέρυσι δίκτυο ανεξάρτητων διαμεσολαβητών μέσω του οποίου προωθεί πρόγραμμα για ασφάλιση υγείας , και φαίνεται να θέλει να παραμείνει στην αγορά αναζητώντας προφανώς νέες συνεργασίες .

asfalisinet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!