tromaktiko: Οι Tούρκοι διανοούμενοι ζητούν να δοθεί τέλος στην κοινωνική καταπίεση

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Οι Tούρκοι διανοούμενοι ζητούν να δοθεί τέλος στην κοινωνική καταπίεση



Εκατό και πλέον Τούρκοι διανοούμενοι, με ολοσέλιδη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σε πολλές τουρκικές εφημερίδες την Κυριακή, εξέφρασαν... την ανησυχία και τη δυσφορία τους για την πόλωση της τουρκικής κοινωνίας λόγω των διαμαρτυριών στην πλατεία Ταξιμ.

«Ζητούμε να δοθεί τέλος στις δηλώσεις και στις ομιλίες μίσους, να δοθεί τέλος στη στοχοποίηση των καλλιτεχνών και των έργων τέχνης, να δοθεί τέλος στην κοινωνική καταπίεση» είναι το αίτημα εκείνων που υπογράφουν. Μεταξύ αυτών, καλλιτέχνες και άνθρωποι των Γραμμάτων με διαφορετική ιδεολογική ή πολιτική κατεύθυνση όπως ο Ορχάν Παμούκ (βραβείο Νόμπελ). ο συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ, οι σκηνοθέτες Νουρί Σειλάνκαι Σρί Σουρεγιά Οντέρ, οι ποιητές Αταόλ Μπεχραμογλου και Μεγιάν Ματούρ, ο φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ και ο σολίστας πιάνου Φαζίλ Σαι.

Τονίζουν επίσης ότι ομιλίες οι οποίες στηρίζονται στο «εμείς και οι άλλοι» δημιουργούν αποξένωση και «σπέρνουν τους σπόρους του μίσους στην κοινωνία». Και η δήλωση των Τούρκων διανοούμενων καταλήγει:

«Οσμή μίσους και άγριου θυμού βρίσκεται και πάλι στην ατμόσφαιρα. Συνεχίζονται επίμονα οι προσπάθειες να ενοχοποιηθούν, να γίνουν στόχος, να εξευτελιστούν, να κατηγορηθούν και να καταπιεστούν οι Τέχνες και οι καλλιτέχνες. Ομιλίες με το "η Αμερική & εκείνοι" εντείνουν την κοινωνική πόλωση».
tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!