Η θανάτωση των 400 ζώων ξεκίνησε από τους κτηνιάτρους, σήμερα το πρωί, ενώ ο κτηνοτρόφος εξέφρασε την απόγνωσή του για την αποδεκατισμό του κοπαδιού του, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των σύγχρονων και δυναμικών εκτροφών της περιοχής.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, η ευλογιά που, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, μεταδόθηκε από την Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα της ζωονόσου σε εκτροφές της ανατολικής Θράκης.
Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου συνολικά στο νομό Έβρου λόγω της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 591 αιγοπρόβατα, σε τέσσερις εκτροφές, εκ των οποίων τα 191 στην περιοχή Πυθίου και τα 400 στην περιοχή Ορεστιάδας.
Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, μπορεί για τις εκτροφές που θανατώνονται να προβλέπονται αποζημιώσεις, αλλά δύσκολα κάποιος θα αντικαταστήσει τα ζώα του, όταν υπάρχει διαρκής υπαρκτός κίνδυνος από την Τουρκία, για να ξαναπροσβληθεί το κοπάδι του.
Σημειώνεται ότι το 1996, η ευλογία αποδεκάτισε πολλές εκτροφές αιγοπροβάτων του Έβρου, εκ των οποίων μόνο το 35% των κτηνοτρόφων, αντικατέστησε τα κοπάδια του. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τη χρονιά εκείνη είχαν θανατωθεί 20.000 ζώα.
Την ίδια ώρα, από συνεργεία κτηνιάτρων συνεχίζεται η επιζωοτιολογική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.