tromaktiko: Τριφυλία: Παραπέμπονται 7 για τα εικονικά τιμολόγια!

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τριφυλία: Παραπέμπονται 7 για τα εικονικά τιμολόγια!



Επτά άτομα παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Καλαμάτας, για να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ως κατηγορούμενοι για τη γνωστή υπόθεση της διακίνησης εικονικών...
αγροτικών τιμολογίων και της μεγάλης φοροδιαφυγής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με κέντρο την Τριφυλία.

Πρόκειται για δύο Φιλιατρινούς, δύο Αθηναίους και δύο από την ευρύτερη Αττική, οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης ενώ ως αρχηγός τους κατηγορείται ένας Θεσσαλονικιός.

Σύμφωνα με το βούλευμα οι κατηγορούμενοι έφτιαχναν πλαστά τιμολόγια τα οποία χρησιμοποιούσαν για να κερδίσουν από την επιστροφή ΦΠΑ, ζημιώνοντας κάθε τόσο το Δημόσιο με ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ, στην Καλαμάτα, τα Φιλιατρά, την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και το Αργος, κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2011.

Τα πλαστά τιμολόγια τα υπέβαλλαν οι κατηγορούμενοι μαζί με σχετική αίτηση επιστροφής ΦΠΑ συνοδευόμενη από τα πλαστά περιστατικά, στους κατά τόπους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους, οι οποίοι τα διαβίβαζαν κατά περίπτωση στις ΔΟΥ Καλαμάτας, Φιλιατρών και Αργους.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, "η ζημιά που έπαθε το Δημόσιο από την παραπλάνηση των υπαλλήλων της ΔΟΥ και την εκταμίευση μέρους του ποσού του ΦΠΑ που αναγράφονταν στα πλαστά περιστατικά ή απειλήθηκε σε βάρος του από την υποβολή τους, ανέρχεται στο ποσό των 843.460,89 ευρώ, με αντίστοιχη ωφέλεια των κατηγορουμένων και των αποδεκτών των πλαστών παραστατικών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 44 άτομα που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος αγροτών από την Τριφυλία και το Άργος, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας παραπέμπονται οι επτά - οι οποίοι κατηγορούνται ότι τουλάχιστον από τις 1 Ιανουαρίου 2010 έως τις 25 Μαΐου 2012 συγκρότησαν από κοινού δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα και εντάχθηκαν ως μέλη σε αυτή. 

Εξ αυτών ο Θεσσαλονικιός κατηγορείται ότι διηύθυνε την ομάδα, "για να διαπράττουν για αόριστο χρονικό διάστημα και εξακολουθητικώς και για μακρό χρονικό διάστημα το κακούργημα της πλαστογραφίας με χρήση κατ' επάγγελμα και συνήθεια και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου".

Ειδικότερα, ο Θεσσαλονικιός κατηγορείται ότι είχε τον ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο. Ο ένας Αθηναίος, ότι έδινε την εντολή για τη συμπλήρωση των πλαστών τιμολογίων. Οι Φιλιατρινοί, ότι ως μέλη υποδείκνυαν τους αγρότες που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί τους, δίνοντας τα στοιχεία τους για να συμπληρώνονται με αυτά τα πλαστά τιμολόγια με την επωνυμία τους.

Ο άλλος Αθηναίος κι ο ένας κάτοικος Αττικής κατηγορούνται ότι έκαναν νομιμοφανή έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων στο όνομά τους, ώστε να εκδίδονται τα πλαστά τιμολόγια με την επωνυμία τους. Και ο έτερος κάτοικος Αττικής, ότι συμπλήρωνε κατ' εντολή του ενός Αθηναίου τα πλαστά έγγραφα με τα στοιχεία των αγροτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Θεσσαλονικιού και του ενός Φιλιατρινού.

Όπως αναφέρει το βούλευμα, "για τους σκοπούς τους είχαν προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για την πλαστή θεώρηση (διάτρηση) των εικονικών τιμολογίων και οργάνωσαν δίκτυο πληροφόρησης της οικονομικής κατάστασης διαφόρων αγροτών ώστε με φορτικές πιέσεις απειλές και παραινέσεις να πετυχαίνουν τη συνεργασία τους με την έκδοση των πλαστών τιμολογίων στο όνομά τους".

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΝ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Από το όλο ανακριτικό υλικό προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν ως ομάδα, με οργάνωση και για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταρτίζοντας πολύ μεγάλο αριθμό πλαστών εγγράφων. Στο πλαίσιο δε της εγκληματικής τους δράσης ανέπτυξαν υποστηρικτική υποδομή τόσο για την πλαστή διάτρηση τιμολογίων, όσο και για τον εντοπισμό των αγροτών εκείνων που είχαν οικονομικά προβλήματα, ώστε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή, προεισπράττοντας μάλιστα την αμοιβή τους και εξασφαλίζοντας σίγουρο εισόδημα από αυτή.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι "το πλήθος των πλαστών εγγράφων που κατασκεύασαν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα χρησιμοποίησαν για να πλουτίσουν σε βάρος του Δημοσίου το έτος 2011, όταν ήδη είχε επέλθει η οικονομική κατάρρευση του Δημοσίου και αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, προσδίδει στην πράξη τους ιδιαίτερα απαξία και υποδηλώνει αδίστακτες προσωπικότητες, υποκινούμενες μόνο από το πάθος για την κερδοσκοπία, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τις συνέπειες των πράξεών τους".

Εξάλλου -όπως αναφέρεται- οι κατηγορούμενοι δεν περιορίστηκαν στη δραστηριότητά τους, αλλά ενήργησαν εξακολουθητικά επιδιώκοντας ζημία σε βάρος του Δημοσίου ύψους 843.460,89 ευρώ, που μάλιστα αναλογούσε μόνο σε μία παραγωγική αγροτική περίοδο, αυτήν του 2010.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Θεσσαλονικιός που κατηγορείται ως εγκέφαλος του κυκλώματος έχει κατηγορηθεί ξανά για το ίδιο αδίκημα, έχει καταδικαστεί με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και εκτίει ποινή.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!