Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την περασμένη εβδομάδα, η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή είχε κατατάξει στο επίπεδο 3 (σοβαρό περιστατικό) της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων (Ines) μια διαρροή 300 τόνων άκρως ραδιενεργού νερού από μια τεράστια κυλινδρική δεξαμενή στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Η αξιολόγηση αυτή επιβεβαιώθηκε σήμερα. Η Αρχή είχε αποφασίσει αρχικά να ρωτήσει την ΙΑΕΑ για το αν είναι κατάλληλη η χρήση της κλίμακας Ines για την αξιολόγηση αυτού του συμβάντος.
«Η εφαρμογή της κλίμακας Ines και ο καθορισμός μιας διαβάθμισης της κλίμακας Ines είναι εθνική ευθύνη», απάντησε γραπτώς η ΙΑΕΑ, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποίησε σήμερα η ιαπωνική αρχή.
Υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τα συμβάντα έχουν πολλαπλασιαστεί στη Φουκουσίμα και ότι η διαρροή αυτή δεν είναι παρά το νιοστό πρόβλημα του είδους αυτού, η ΙΑΕΑ επιμένει στο γεγονός ότι «η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι τώρα να περιοριστούν οι συνέπειες της διαρροής και να ληφθούν μέτρα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί».
Επίσης η ΙΑΕΑ διερωτάται με ποιο τρόπο οι αρχές προτίθενται να εξηγήσουν στον κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης «γιατί θέλουν να ξεχωρίσουν αυτό το συμβάν, ενώ δεν έπραξαν αναλόγως σε παρόμοια προγενέστερα συμβάντα».
«Αντί να χρησιμοποιείται η κλίμακα Ines ως εργαλείο επικοινωνίας για την καταγραφή ενός συμβάντος, θα μπορούσε να γίνει η επεξεργασία ενός σχεδίου επικοινωνίας ώστε να διευκρινίζεται η σημασία του κάθε προβλήματος από άποψη ασφάλειας», γράφει η ΙΑΕΑ στην ιαπωνική αρχή.
Και για να γίνει σαφέστερο το μήνυμά της εξηγεί ότι «αυτό θα επιτρέψει να μην αποστέλλονται αντιφατικά μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης και το κοινό για μακρά σειρά συμβάντων που καταγράφονται στην κλίμακα Ines».
Η ΙΑΕΑ προειδοποιεί επίσης για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής διαβάθμισης σε συνάρτηση με κριτήρια λιγότερο ή περισσότερο συναφή. «Οι συχνές αλλαγές διαβάθμισης δεν βοηθούν στην ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση κατά τρόπο σαφή».
Οι παρατηρήσεις αυτές διατυπώνονται ενώ, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Αρχής Σουνίτσι Τανάκα σε συνέντευξη Τύπου, αργεί ακόμη να αποσαφηνιστεί τι έχει συμβεί με αυτή η διαρροή, ενώ η διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου, η Tepco, παραδέχτηκε πως απροσδιόριστη ποσότητα ραδιενεργού ύδατος διέρρευσε στη θάλασσα.
«Αυτό που συμβαίνει στη Φουκουσίμα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στην Ιαπωνία και το εξωτερικό. Είναι σημαντικό να υπάρχει σαφής ενημέρωση τη σωστή στιγμή. Για το λόγο αυτό η ΙΑΕΑ απαντά πως η χρήση της κλίμακας Ines είναι μια επιλογή αλλά όχι πάντα ο καλύτερος τρόπος», τόνισε ο Τανάκα στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της Αρχής.