tromaktiko: Απομυθοποιώντας τους μύθους του ΤΑΙΠΕΔ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Απομυθοποιώντας τους μύθους του ΤΑΙΠΕΔ



Από το Γραφείο Τύπου
Ενώ οι Έλληνες ιδρώνουν και όχι μόνο από τη ζέστη αλλά και από την άγχος για το... μέλλον τους, ιδρώνουν και κάποιοι άλλοι, το ΤΑΙΠΕΔ, από την αγωνία. Παρά το success story της κυβέρνησης, και την προσπάθεια να ξεπουλήσουν το μέλλον και τις υποδομές της χώρας σε συμφέροντα, η πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης προκαλεί αντιδράσεις, σε όλα τα επίπεδα. Εκτός από το εσωτερικό ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχει εκδηλωθεί σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο. 50 ευρωβουλευτές και περισσότεροι από 130 φορείς, οργανισμοί, συνδικάτα από όλο τον κόσμο, με επιστολή τους καλούν τους υποψηφίους αγοραστές να μην επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη. Έχει προηγηθεί η συλλογή 1.700.000 υπογραφών κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, γεγονός που αναγκάζει τον υπέρμαχο των ιδιωτικοποιήσεων, επίτροπο Μπαρνιέ, να ανακαλέσει τις δηλώσεις για το θέμα του νερού. Η Κυβέρνηση είναι πλέον απομονωμένη, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει σε ένα αποτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης και το ξέρει. Η πίεση είναι τόση ώστε τα κορυφαία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναγκάζονται σε επικοινωνιακή αντεπίθεση. Έτσι ο δ/νων σύμβουλος παραχωρεί "συνέντευξη" σε φιλοκυβερνητική Κυριακάτικη εφημερίδα για τα καλά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Δυστυχώς για τον ίδιο και για τους εργοδότες του τα επιχειρήματα δεν πείθουν ούτε καν τον ίδιο. Απαντάμε στην επιχειρηματολογία του:

"Το νερό παραμένει Δημόσιο αγαθό". Τότε πως το Δημόσιο αγαθό κόβεται στους καταναλωτές από τους ιδιώτες; Δεν είναι οξύμωρο σχήμα η φράση "παραχωρείται η διάθεση του νερού σε ιδιώτες " με το «Δημόσιο αγαθό»;
"Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων". Αν και δεν την έχουμε δει ακόμη, αρκεί να αναφέρουμε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το φέσι που δέχθηκε η ΔΕΗ από τους ιδιώτες, τι είδους έλεγχο της αγοράς έκανε η ΡΑΕ;
"Περιβαλλοντικά υπεύθυνος τρόπος". Αναφέρουμε μόνο το παράδειγμα της ΜΚΑ, όπου μετά από πολυετή διαχείριση των τοξικών αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ από ιδιώτη, δεν έβγαλε καν άδεια λειτουργίας λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος, και πρόσφατα η Περιφέρεια Μακεδονίας την έκλεισε!
"μείωση των διαρροών προς όφελος του ιδιώτη". όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση, οι διαρροές αυξήθηκαν, δεν συμφέρει η συντήρηση δικτύου, κοστίζει πολύ, τα παραδείγματα από Βρετανία και Βερολίνο αρκούν.
"επενδύσεις από ιδιώτες". Όλα τα έργα που αναφέρονται εκτελούνται ήδη από την κρατική ακόμη ΕΥΑΘ, ενώ υπενθυμίζουμε την δήλωση της αντιπροέδρου της SUEZ τον περασμένο Ιούνη, ότι οι επενδύσεις θα γίνονται μαζί με το Δημόσιο...
"η εποχή που ο εργαζόμενος στο Δημόσιο ήταν προνομιούχος έχει περάσει". Το προσωπικό της ΕΥΑΘ, είναι ιδιωτικού δικαίου, από το 1994 διορισμένο μόνο με ΑΣΕΠ και μετά το Ν.3429/ 2005, η ΕΥΑΘ δεν ανήκει καν στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά υπάγεται στον ΚΝ.2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών...
"το δημόσιο δεν διαθέτει τους πόρους για να πάει την εταιρεία εκεί που πρέπει". Καθαρά κέρδη ΕΥΑΘ για το 2012: 21.000.000 ευρώ, αποθεματικά την 30/6/2013 38.000.000!

Την επόμενη μέρα ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, συνεχίζοντας την επικοινωνιακή αντεπίθεση, εξηγούσε σε δύο πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, τα καλά της ιδιωτικοποίησης.
Μια εβδομάδα αργότερα, παραιτήθηκε γιατί τον εξυπηρέτησε ο ιδιώτης που αγόρασε τον ΟΠΑΠ, προφανώς εννοούσε τα καλά της ιδιωτικοποίησης για τον ίδιο!
Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!