Σε όλους τους πολιτισμούς η τέχνη του μασάζ ήταν περιβόητη, προνόμιο των εύπορων ενώ πολλές φορές συνδέθηκε και με σεξουαλικά σκάνδαλα.
Σήμερα, έχουν αναπτυχθεί διάφορες μεθόδοι μασάζ : ταϊλανδέζικο, σιάτσου λεμφικό, σουιδικό.Τι σημαίνει όμως το καθένα από αυτά. Πως οφελεί το σώμα και τον έρωτα
Σουηδικό
Ενδεχομένως πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος μασάζ στη Δύση. Ο θεραπευτής προσπαθεί με απαλές κινήσεις των χεριών του να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος,να χαλαρώσει τις αρθρώσεις και να ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους.
Θεωρείται ιδανικό σε περιπτώσεις προβλημάτων στη μέση, κακής κυκλοφορίας του αίματος, πονοκεφάλων και ημικρανιών, αλλά και σε χρόνιες νόσους, όπως η αρθρίτιδα και η τενοντίτιδα.
Ταϊλανδέζικο
Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους του κόσμου.Συνδυάζει την παραδοσιακή ταϊλανδέζικη ιατρική και διατάσεις τύπου γιόγκα που εφαρμόζονται κατά μήκος του σώματος.Είναι ιδανικό γιατί απαλλάσσει από το στρες και αυξάνει την ενεργητικότητά βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την ευλυγισία του σώματος.Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος , βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού και του ηρεμεί και χαλαρώνει.
Σιάτσου
Σιάτσου σημαίνει «πιέζω με τα δάχτυλα». Χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών, οι οποίες εφαρμόζονται με τις παλάμες, τα δάκτυλα, τους αντίχειρες,τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα.
Είναι ιδανικό για ανθρώπους με θλάσεις ή μυϊκούς σπασμούς, φλεγμονές (π.χ. οσφυαλγίες) και ρευματικά ενώ συστήνεται και σε περιπτώσεις σωματικών συμπτωμάτων χωρίς οργανική αιτία.
Σκοπός του σιάτσου είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη ευεξία,φέρνοντας σε ισορροπία τον σκελετό.
Ρεφλεξολογία
Το συγκεκριμένο είδος μασάζ δίνει έμφαση στις... πατούσες αφού κάθε σημείο της αντιστοιχεί σε ένα όργανο. Όταν ο θεραπευτής ασκεί πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, προκαλείται ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα στο αντίστοιχο όργανο (π.χ. καρδιά, σπλήνα, συκώτι κλπ.), με συνέπεια να διεγείρεται το νευρικό και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Ενδείκνυται για ανθρώπους με στρες ή διαταραχές του πεπτικού συστήματος, πονοκεφάλους, δυσμηνόρροια και αϋπνία.
Λεμφικό
Η τεχνική που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’30 από τον Δανό θεραπευτή Dr. Emil Vodder, και χρησιμοποιείται συνέχεια τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτοξινώνει τον οργανισμό, μειώνει την κατακράτηση υγρών, τονώνει την μικροκυκλοφορία και βελτιώνει την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» που προκαλεί η κυτταρίτιδα.