-Δηλώνουν αδυναμία τα μικρά πρατήρια στις αγροτικές περιοχές
Αδυναμία να προχωρήσουν στην τοποθέτηση του συστήματος εισροών – εκροών καυσίμων δηλώνουν στο σύνολό τους τα πρατήρια υγρών καυσίμων που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές της Ξάνθης, κάτι που πρακτικά θα τα οδηγήσει στο κλείσιμο την ερχόμενη άνοιξη.
Τα πρατήρια της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ξάνθης, που δεν θα έχουν τοποθετήσει το σύστημα εισροών – εκροών μέχρι τα τέλη του Μάρτη θα χάνουν την άδεια λειτουργίας τους, όπως έχει διαμηνύσει σχετικώς το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Μέχρι στιγμής στην Π.Ε. Ξάνθης έξι βενζινάδικα έχουν τοποθετήσει το σύστημα, σε σύνολο 65 πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ όπως εξηγεί ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ξάνθης κ. Γιάννης Σιούτας πρόκειται για πρατήρια που είχαν επιδοτηθεί για την εγκατάσταση μέσω προγράμματος στο πρόσφατο παρελθόν.
Το κόστος για την τοποθέτηση του συστήματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της δεξαμενής του πρατηρίου και κυμαίνεται από 15.000 έως 25.000 ευρώ. Οι πρατηριούχοι μπορούν να υποβάλλουν τεχνικό δελτίο στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» προκειμένου να επιδοτηθούν σε ποσοστό 30% για την εγκατάσταση του συστήματος, ωστόσο πως τονίζει ο κ. Σιούτας «ήδη συνάδελφοι μικρών πρατηρίων, κυρίως στα χωρία, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος εγκατάστασης κάτι που σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο».
Σύμφωνα με το Υπουργείο με την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών- εκροών, γίνεται ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων.