tromaktiko: Η Δράση στην Κρήτη : Μικρότερο κράτος λιγότερος κομματισμός λέει ο Θ. Σκυλακάκης

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Η Δράση στην Κρήτη : Μικρότερο κράτος λιγότερος κομματισμός λέει ο Θ. Σκυλακάκης



Για την επίσκεψη του στην Κρήτη, για την παρουσία της Δράσης στο νησί αλλά και... τις θέσεις στα πολιτικά πράγματα μίλησε στο prismanews.gr ο Πρόεδρος της Δράσης και Ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κ. Θόδωρος Σκυλακάκης που βρίσκεται στην Κρήτη και αυτή την ώρα είναι μεταξύ των ομιλητών εκδήλωσης που διοργανώνει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης στο ξενοδοχείο Atrion. Το βράδυ θα δειπνήσει στην Ελούντα με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φίλους της Δράσης στο Λασίθι.

Αύριο, Παρασκευή θα είναι στο Ρέθυμνο, όπου θα συμμετάσχει σε συζήτηση στο ξενοδοχείο Sentido Pearl και θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Μαρινάκη και άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών φορέων και φίλους της Δράσης.

Τέλος, το Σάββατο 31 Αυγούστου θα περιοδεύσει στα Χανιά, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη και φίλους της Δράσης.

Ο κ. Σκυλακάκης σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στις βασικές επιδιώξεις της Δράσης επεσήμανε ότι :

Η πολιτική πρόταση της Δράσης στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Λιγότεροι φόροι και μικρότερο κράτος, λιγότερος κομματισμός στο κράτος – πολίτες δηλαδή και όχι πελάτες και τα χρήματα του κοινωνικού κράτους να πάνε σ' εκείνους που έχουν ανάγκη και όχι στα οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες. Σε επίπεδο ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια διεύρυνσης και συνένωσης όλων των μεταρρυθμιστικών ομάδων και πολιτικών σχηματισμών, έτσι ώστε να υπάρξει στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια. Σε καθαρά οργανωτικό πλαίσιο, θέλουμε να δημιουργηθούν πυρήνες σε κάθε πόλη και περιοχή της χώρας και στις γειτονιές των αστικών κέντρων, αλλά και ένα ζωντανό κίνημα μεταρρυθμίσεων στη νέα γενιά. Ιδίως στα πανεπιστήμια απ' όπου πρέπει να φύγει ο κομματισμός και να ξαναγυρίσει η γνήσια ιδεολογική και πολιτική αναζήτηση .

Αναφορικά με την τοποθέτηση της Δράσης ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι πρόκειται για έναν πολιτικό φορέα του κέντρου. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι :

Η Δράση είναι κατεξοχήν πολιτικός φορέας του κέντρου. Τη συναποτελούν εξ αρχής άνθρωποι από πολλές διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις, κεντροδεξιοί φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι, φιλελεύθεροι αριστεροί κ.α. Αυτή είναι η ταυτότητά μας κι αυτός είναι ο πλούτος μας. Ασφαλώς λοιπόν και αποτελεί κεντρικό μας στόχο η διεύρυνση της Δράσης (και προς την κεντροδεξιά και προς την κεντροαριστερά). Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εκφράσουμε το ριζοσπαστικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο.

Αναφορικά με τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές και το ενδεχόμενο παρουσίας της Δράσης στην Κρήτη ο πρόεδρος της τόνισε :

Τα κόμματα υπάρχουν στις δημοκρατίες για να κατεβαίνουν στις εκλογές και να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Στην Κρήτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολύ έντονη παρουσία της Δράσης, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και με τη συμμετοχή στελεχών μας σε ανεξάρτητα δημοτικά ψηφοδέλτια. Πως θα γίνει αυτό στις περιφερειακές εκλογές, αυτόνομα, στο πλαίσιο ανεξαρτήτων συνδυασμών ή με πολιτικές συνεργασίες, είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Στην Κρήτη άλλωστε διαθέτουμε εξαιρετικά στελέχη με πολιτική πείρα, νέους ανθρώπους αυτοδημιούργητους, ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, που μπορούν και πρέπει να μπουν μπροστά και να αλλάξουν την τοπική κοινωνία.

Όσο για το προσωπικό στοίχημα του προέδρου:

Για μένα ο κεντρικός στόχος της Δράσης είναι η είσοδος στη Βουλή στην εθνική εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές. Οι Ευρωεκλογές είναι βεβαίως σημαντικές, αλλά αποτελούν ενδιάμεσο στόχο. Γι αυτό και δήλωσα ότι προσωπικά δεν θα είμαι υποψήφιος στο επόμενο ευρωψηφοδέλτιο, που οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ασφαλώς μεγαλύτερες, αλλά στο εθνικό ψηφοδέλτιο, στις εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης σχολιάζοντας το έργο της παρούσας κυβέρνησης υπογράμμισε ότι :

Η κυβέρνηση, παρά τη διακήρυξη καλών προθέσεων, συνεχίζει μια αδιέξοδη πολιτική: υπερφορολόγηση μέχρις εξοντώσεως του ιδιωτικού τομέα, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις με το σταγονόμετρο, που ενίοτε απλά μετατρέπουν τα κρατικά μονοπώλια σε ιδιωτικά. Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι η χώρα χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα πραγματικών μεταρρυθμίσεων, που θα μεταφέρει ολόκληρες δραστηριότητες από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού, θα μειώσει τις δαπάνες (είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα φεύγουν άνθρωποι με πρόωρη σύνταξη στα 50 τους, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων από ημέρες απεργιών) και θα επιτρέψει στους στραγγαλισμένους από τη φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας παραγωγικούς επιχειρηματίες να ανασάνουν. Δυστυχώς, δεν βλέπω καμία διάθεση της κυβέρνησης να πορευθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, προμηνύεται αύξηση των άμεσων φόρων για το 2014 (το αναφέρει το ίδιο το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του), η δε κυβέρνηση ανακοίνωσε, σαν μεγάλη επιτυχία, πρόγραμμα για την πρόσληψη 50.000 ανέργων στους Δήμους της χώρας, με σύμβαση 5 μηνών μέσω του ΟΑΕΔ η οποία θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αντί να στρέφουμε τον κόσμο στις παραγωγικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η Κρήτη για παράδειγμα κατεξοχήν διαθέτει, για να τις ενισχύσουμε να κερδίσουν αγορές και να δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας και να απορροφήσουν μέρος των νέων αυτών παιδιών, τους στρέφουμε πίσω στα stage νέας γενιάς μέσω δήμων από τους οποίους θα απολυθούν σε λίγους μήνες! Τι να πω.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!