Χαρακτηρίζοντας την επίθεση αυτή ως «πρόκληση» για όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια απειλεί όχι μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την Ιορδανία και το Ισραήλ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την ανάληψη μονομερούς δράσης από τις αμερικανικές δυνάμεις, μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια επέμβαση στη Συρία.
Ο Μπαράκ Ομάμα είπε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί η τελική απόφαση. «Δεν συζητάμε για μια χερσαία επίθεση, αλλά για ένα περιορισμένο χτύπημα», διευκρίνησε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και με τα μέλη του Κογκρέσου.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε να υπήρχε συναίνεση μεταξύ των χωρών-μελών της διεθνούς κοινότητας για μια κοινή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί να ρίχνονται χημικά εναντίον γυναικών και παιδιών» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν είναι περισσότερο ανήσυχος από τον ίδιο για τα σενάρια πολέμου, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να προασπίσουν τους διεθνείς κανόνες.
Υποστήριξε δε ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά «κανείς δεν θέλει να το πράξει».
Λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις Ομπάμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε παρουσιάσει αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίες περιέχουν «αδιαμφισβήτητες» αποδείξεις για την επίθεση με χημικά αέρια στη Δαμασκό. Οπως ανέφερε, οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 1.429 και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.
Ο Ομπάμα είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο επαναβεβαίωσαν τη βούληση και την αποφασιστικότητα τους να δράσουν κατά του καθεστώτος Ασαντ.
Οπως ανακοινώθηκε από το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βέβαιοι για την «αδιαμφισβήτητη» ευθύνη του συριακού καθεστώτος για την επίθεση με χημικά κοντά στη Δαμασκό. «Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να αντιδράσει και να μην αφήσει ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα και αισθάνθηκε την ίδια αποφασιστικότητα από την πλευρά του Ομπάμα», πρόσθεσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, το βασικό σενάριο που εξετάζεται αφορά μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, η οποία θα έχει το χαρακτήρα μιας ανάλογης απάντησης στην παραβίαση των διεθνών συνθηκών για τα χημικά όπλα από το καθεστώς.
Δεν υπάρχουν στο τραπέζι σχέδια για «αλλαγή του καθεστώτος» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.