tromaktiko: Η… «επιστροφή στο χωράφι» δεν συγκίνησε τους διαγωνιζόμενους στις πανελλήνιες - κατάρρευση για τις γεωπονικές σχολές

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η… «επιστροφή στο χωράφι» δεν συγκίνησε τους διαγωνιζόμενους στις πανελλήνιες - κατάρρευση για τις γεωπονικές σχολές



Γενική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) καταγράφεται φέτος, ενώ... ανοδικά κινήθηκαν βάσεις στις στρατιωτικές σχολές με εξαίρεση της σχολές Ικάρων και Ευελπίδων που έμειναν σταθερές. Ανοδο παρουσίασαν, επίσης οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων. Για τις σχολές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, η πτώση είναι κατακόρυφη. Φαίνεται λοιπόν πως το περίφημο σλόγκαν της κυβέρνησης για «επιστροφή» στο χωράφι» δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους διαγωνιζόμενους.

Συγκεκριμένα, οι Γεωπονικές Σχολές καταγράφουν πτώση βάσης από 400 έως 1.200 μόρια.

Παρόμοια είναι η πορεία των βάσεων για τις κτηνιατρικές σχολές, όπου καταγράφεται πτώση από 460 έως 505 μόρια.

Γενικότερα τώρα πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ εντυπωσιακή ήταν η πτώση και στις οικονομικές σχολές.

Καθοδική ήταν η πορεία των βάσεων στις νομικές σχολές (στην Αθήνα η μείωση ήταν της τάξης των 408 μορίων), καθώς και στις πολυτεχνικές σχολές (959 μόρια ήταν η πτώση στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Αθήνας).

Το ρεκόρ πτώσης σημειώθηκε στη Σχολή Ιταλικής Γλώσσης και Φιλολογίας (5.023) μόρια, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σε σχολή των δύο μεγάλων αστικών κέντρων χωρίς ειδικά μαθήματα εισαγωγής καταγράφηκε στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1809 μόρια).

Αντίθετα, ρεκόρ ανόδου σημείωσε η Μουσική Σχολή Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής εκτοξεύθηκε κατά 6.670 μόρια.

Συνολικά 28 τμήματα έμειναν σταθερά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν φέτος και 28 νέα τμήματα προερχόμενα από συγχωνεύσεις της «Αθηνάς» που δεν είναι συγκρίσιμα, σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους).

Συνολικά 26 τμήματα έχουν εφέτος εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (ενώ πέρυσι ήταν 8%). Αντίθετα, κάτω των 10.000 μορίων βρέθηκαν εφέτος 119 μόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 81 τμήματα).

Στα ΤΕΙ καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, με τα τμήματα «πρώτης γραμμής» να καταγράφουν άνοδο. Αντίθετα σε άλλα τμήματα έχουμε εφέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής (π.χ. τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν τα Αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση κοντά στα 4000 μόρια).

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι).

Στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν συνολικά 71.761 απόφοιτοι του Λυκείου (80.615 πέρυσι).

Οι κενές θέσεις είναι 836 (1.150 πέρυσι) Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!