Τράπεζας Κύπρου, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου.
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αρχίζει σήμερα η ακρόαση της αίτησης που κατέθεσε ο υπό σύσταση Σύνδεσμος παλαιών και νέων μετόχων και στοχεύεται η απαγόρευση της συμμετοχής της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας στην επικείμενη γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, μέχρι τη διακρίβωση των ακριβών ποσοστών των μετοχών τους και την επανεξέταση των όρων του κουρέματος που υπέστησαν και συνακόλουθα απαιτούν την ανάλογη εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κίνηση αμφισβήτησης των δεδομένων που κατάρτισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας διαδραματίζει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ο οποίος ψες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο μετέφερε την ισχυρή απαίτηση των παλαιών και των νέων μετόχων για δίκαιους υπολογισμούς και αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους, όπως εκφράστηκε σε μεγάλη συγκέντρωση με στόχο τη δημιουργία Συνδέσμου παλαιών και νέων μετόχων.
Αναλυτικότερα, το αδιαχώρητο σημειώθηκε χθες, στη συγκέντρωση που συγκάλεσε η ομάδα πρωτοβουλίας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα παλαιών και νέων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και της Εκκλησίας, των οποίων οι καταθέσεις έχουν μηδενιστεί.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τον μηδενισμό των κεφαλαίων της Εκκλησίας. «Είναι ανεπαρκείς και έκαναν πολλά λάθη και το μοιραίο λάθος τους ήταν ότι μηδένισαν τις καταθέ- σεις μας και επί αυτού θα στήσουμε την υπόθεσή μας» δήλωσε σε παρέμβασή του, προσθέτοντας ότι ο Διοικητής της Κεντρικής δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει πώς προέκυψε ο υπολογισμός του μηδενισμού. Επί του θέματος αυτού, ο νομικός Κύπρος Χρυσοστομίδης, αφού αμφισβήτησε τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, παρέθεσε στοιχεία και υπολογισμούς ειδικών σύμφωνα με τα οποία «η πραγματική αξία των αρχικών μετοχών στη χειρότερη περίπτωση έπρεπε να μειωθεί κατά 12%-20% και άρα η πραγματική τους συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου έπρεπε να είναι περίπου 21%».
Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε τη θέση των μετόχων ότι έγινε λανθασμένος υπολογισμός των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, που μεταφέρθηκαν κακώς στην Τράπεζα Κύπρου και της αποδόθηκε ποσοστό 18,1%. Επέκρινε επίσης τον Διοικητή της Κεντρικής γιατί αρνήθηκε να τους δώσει τη μελέτη της KPMG και της PIMCO.
Ο κ. Χρυσοστομίδης επέκρινε τη στάση του κεντρικού τραπεζίτη υποστηρίζοντας ότι «επιμένει να διατηρήσει τον έλεγχο μέσω μιας τράπεζας υπό εξυγίανση, σε μια τράπεζα που έχει εξέλθει από την εξυγίανση και αυτό είναι ασύμβατο γιατί υπάρχει συγκέντρωση στο ίδιο πρόσωπο αντιτιθέμενων ιδιοτήτων του, ως επόπτη τραπεζών και ως Αρχής Εξυγίανσης και παραβιάζεται η αρχή της φυσικής δικαιοσύνης και θα δικαιούται να απορρίπτει υποψηφίους που τυχόν θα εκλεγούν από τη γενική συνέλευση ως μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου».
Η πλειονότητα των μετόχων που έδωσαν το παρών τους στη συγκέντρωση ήταν παλαιοί, αλλά υπήρχε και μεγάλη ομάδα νέων.
Στην προσωρινή Επιτροπή στο προεδρείο κάθονταν, μεταξύ άλλων, οι νομικοί: Κύπρος Χρυσοστομίδης, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, Λουκής Παπαφιλίππου, Γιώργος Χριστοδούλου και οι ελεγκτές λογιστές Δώρος Στασινόπουλος και Στέλιος Μπεκρής. Εκ μέρους όλων, ο κ. Χρυσοσοτομίδης διευκρίνισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε και ουδείς από τους υπόλοιπους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.
philenews.com