tromaktiko: Πανελλήνιο αντάμωμα της παράδοσης στα Καλάβρυτα

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πανελλήνιο αντάμωμα της παράδοσης στα ΚαλάβρυταΑπό το Γραφείο Τύπου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 12ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα 2013.

Για μία ακόμη χρονιά το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα ήταν η ευκαιρία για ένα πανελλήνιο αντάμωμα παράδοσης και πολιτισμού, αφού συμμετείχαν χορευτικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα μεταφέροντας μαζί με τους παραδοσιακούς χορούς τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής τους.

Για τρεις ολόκληρες ημέρες με τη συμμετοχή χιλιάδων Καλαβρυτινών από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως και τις 18 Αυγούστου, το 12ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, που διοργάνωσε και φέτος ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Καλαβρύτων και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Η ορεινή Αχαΐα πλημμύρισε από κόσμο, Καλαβρυτινούς και μη, που αντάμωσαν στα αγιασμένα Καλαβρυτινά χώματα

για να θυμηθούν τα παλιά και φυσικά, να διασκεδάσουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν.

Δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα από κάθε γωνιά της χώρας μας, έδωσαν και πάλι το δικό τους στίγμα παράδοσης, ενώ οι δεκάδες ψητές γουρνοπούλες, το παραδοσιακά βραστό, τα άλλα τοπικά εδέσματα, το κρασί που έρρεε άφθονο, η παραδοσιακή μουσική από το δημοτικό συγκρότημα του ταλαντούχου Λάκη Γεωργακόπουλου, πλημμύριζαν κάθε βράδυ με χαρά, κέφι και πολύ χορό.

Στην Κλειτορία

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Κλειτορίας, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων Γεωργίου Λαζουρά, του Αντιπεριφερειάρχη Γεώργιου Αγγελόπουλου, της αντιδημάρχου Καλαβρύτων Χαράς Γεωργακοπούλου και με τη συμμετοχή χιλιάδες συμπατριωτών.

Η κεντρική πλατεία της Κλειτορίας, στην κυριολεξία «πλημμύρισε» από κόσμο. Οι εκατοντάδες χορευτές που ξεκίνησαν από την είσοδο της κωμόπολης με τη γνωστή «πατινάδα», με παραδοσιακές ορχήστρες και μπροστάρηδες τους καβαλάρηδες από τον Ιππικό Όμιλο Κλειτορίας, έφθασαν στην πλατεία και έστησαν ένα παραδοσιακό και ανεπανάληπτο γλέντι, ξεσηκώνοντας τους τρεις χιλιάδες και πλέον παρευρισκόμενους, σε ένα μαγευτικό χορευτικό ταξίδι από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη.

«Η Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας παρά τις οικονομικές δυσκολίες είναι προτεραιότητα για τη δημοτική μας Αρχή και κυρίως η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσα από έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γ. Λαζουράς και ευχαρίστησε τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο, που με τις πρωτοβουλίες του στηρίζει την ορεινή Αχαΐα», ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος για την περιοχή Χαρά Γεωργακοπούλου τόνισε πως «η πανέμορφη Κλειτορία και τα χωριά αξίζουν το καλύτερο. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και θα το κάνουμε»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Αθανάσιος Φραντζής αφού καλωσόρισε τα προσκεκλημένα χορευτικά συγκροτήματα, ευχαρίστησε και όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση.

«Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που παρά την σκληρή οικονομική κρίση, καταφέραμε και διοργανώσαμε αυτή τη γιορτή χαράς στη γη των πατέρων και των παππούδων μας.

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω απόψε στην πρώτη εκδήλωση του 12ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος στην λεβεντογέννα Κλειτορία διαχρονική εστία και κοιτίδα της ιστορίας και του πολιτισμού. Το εφετινό μας αντάμωμα είναι ξεχωριστό για όλους εμάς, διότι μετά από 12 χρόνια προκαλέσαμε το ενδιαφέρων του Διπλωματικού Σώματος Ελλάδας και σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες παγκόσμια, το αντάμωμα μας συμπεριλαμβάνεται στα πέντε σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Ελλάδας».

Ακολούθησε η βράβευση διαφόρων προσώπων των οποίων η προσφορά στην ιστορία, τον τόπο και τον πολιτισμό είναι σημαντική. Συγκεκριμένα βραβεύθηκαν οι: Ευάγγελος Αγγελόπουλος συνταξιούχος δάσκαλος, πρώην διευθυντής του δημοτικού σχολείου Κλειτορίας, η αντιδήμαρχος Κλειτορίας Χαρά Γεωργακοπούλου, ενώ αναμνηστικό απονεμήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας και στους εκπροσώπους του Ιππικού Ομίλου Κλειτορίας.

Στα Καλάβρυτα

Οι εκδηλώσεις του 12ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος κορυφώθηκαν το Σάββατο 17 Αυγούστου στα Καλάβρυτα με τη συμμετοχή δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το πρωί στις 11 ακριβώς τα μέλη των φιλοξενούμενων Συλλόγων συναντήθηκαν στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών από τους Γερμανούς το 1943, στον λόφο του Καπή.

Εκεί τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού κ. Φραντζής και ο αρχιερατικός επίτροπος Καλαβρύτων π. Γεώργιος Μπίρμπας, ο οποίος πραγματοποίησε τρισάγιο για τους άδικα εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών. Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της βαρβαρότητας των Ναζί, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, καθώς και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Αμέσως μετά τα μέλη των προσκεκλημένων Συλλόγων ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και θαύμασαν τις ομορφιές της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων.

Στις 8 το απόγευμα η πλατεία Χελμού γέμισε από χορευτές καθώς εκεί είχε δοθεί το ραντεβού για να ξεκινήσει η κορυφαία εκδήλωσης του Ανταμώματος. Όταν όλοι ήταν έτοιμοι και παρατεταγμένοι, δόθηκε το σύνθημα έναρξης της «πατινάδας» με μπροστάρηδες τους χορευτές του Παγκαλαβρυτινού, που μετέφεραν το ιστορικό λάβαρο του συλλόγου, πιστό αντίγραφο του λάβαρου της Αγίας Λάβρας. Από πίσω ακολουθούσαν οι εκατοντάδες χορευτές με τις ορχήστρες και τα κουμπούρια οι οποίοι μετέτρεψαν τους δρόμους της πόλης σε έναν χείμαρρο ηχοχρωμάτων. Αφού διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους κατέληξαν στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων που τους περίμεναν πλήθος συμπατριωτών που είχαν καταφθάσει, προκειμένου να τους υποδεχθούν και να τους χειροκροτήσουν. Η παραδοσιακή ορχήστρα του Λάκη Γεωργακόπουλου, άρχισε να παίζει τραγούδια από όλη την Ελλάδα και στήθηκε ο τρανός χορός.

Όλοι οι χορευτές σε έναν τεράστιο κύκλο παρουσίασαν ένα μοναδικό υπερθέαμα, ενώ επί μισή και πλέον ώρα ο τεράστιος αυτός χορός μετατράπηκε σε ένα λαϊκό κάλεσμα προς τους Καλαβρυτινούς.

Όταν όλοι οι επίσημοι έλαβαν τις θέσεις τους, ξεκίνησαν τα χορευτικά συγκροτήματα, ανά περιοχές. Επί τέσσερες ώρες όσοι βρέθηκαν εκείνη την βραδιά στο χώρο των εκδηλώσεων, απόλαυσαν και ταξίδευσαν χορευτικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Τις εκδηλώσεις ευλόγησαν ο Αρχιερατικός επίτροπος Καλαβρύτων, π. Γεώργιος Μπίρμπας, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας κήρυξε την έναρξη του 12ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, ενώ τους καλεσμένους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς και ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Αθανάσιος Φραντζής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος του δήμου Πατρέων Ανδρέας Φίλιας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμήθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατηφόρας και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών στους συμμετέχοντες χορευτικούς συλλόγους.

Του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου Άρτας «Κοσμάς ο Αιτωλός», του χορευτικού ομίλου «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» Πειραιά, του «Κωνσταντίνειου Πνευματικού Κέντρου» Δήμου Λοκρών Αταλάντης Φθιώτιδας, του Φιλανθρωπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρύγιαλου Πιερίας «Η Στέγη της Αγάπης», του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαβαλούς Αιτωλοακαρνανίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΓ. Βασιλείου Κορινθίας, του Συλλόγου Πελοποννησίων Φθιώτιδας ‘’ Ο ΜΟΡΙΑΣ’’, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκουριωτών Καλαβρύτων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζητών Καλαβρύτων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, δυο χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού και πολλά άλλα.

Παρών στις εκδηλώσεις ήταν μεταξύ άλλων,

ο Αρχιερατικός επίτροπος Καλαβρύτων, π. Γεώργιος Μπίρμπας, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Χουλιάρας,

ο Αντιπεριφερειάρχης Γεώργιος Αγγελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φίλιας, ο πρώην Νομάρχης, επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Δημήτρης Κατσικόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Καλαβρύτων Χαρά Γεωργακοπούλου, Νικόλαος Μαγκαφάς και Ευθύμιος Φλογεράς, ο περιφερικός σύμβουλος Γεράσιμος Φεσιάν, ο πρόεδρος των Καλαβρύτων κ. Αρμπής, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Καλαβρύτων, ο πρόεδρος Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς και πλήθος κόσμου.     Εδώ σχολιάζεις εσύ!