tromaktiko: «Οι τράπεζες θα συμμορφωθούν με τη Βασιλεία ΙΙΙ»

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

«Οι τράπεζες θα συμμορφωθούν με τη Βασιλεία ΙΙΙ»



Οι μεγαλύτερες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να επιτύχουν την συμμόρφωσή τους προς τους νέους κανόνες οι οποίοι... ορίζουν ότι οφείλουν να διαθέτουν περισσότερα ίδια κεφάλαια πριν από την καθορισμένη προθεσμία, δηλαδή περί τα τέλη του 2018, εκτίμησε η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία.

Οι κανόνες αυτοί, οι οποίοι είναι γνωστοί με την ονομασία Βασιλεία III, αποτελούν μέρος της προσπάθειας να δοθεί μια θεσμική απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που είχε καταστήσει αναγκαία την «διάσωσή» τους από τις κυβερνήσεις με χρήματα των φορολογουμένων, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2007-2009.

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία σημείωσε, σε μια αναφορά της προς τους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20), οι οποίοι συναντώνται τον Σεπτέμβριο, ότι το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν οι μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες είχαν αυξηθεί κατά μέσον όρο από το 8,5% στο 9% επί του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού τους.

Μόνον δύο από τις 27 χώρες-μέλη της Επιτροπής της Βασιλείας -η Τουρκία και η Ινδονησία- δεν έχουν ακόμη θεσπίσει νομικά δεσμευτικές διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία III, η οποία υποχρεώνει όλες τις τράπεζες να διαθέτουν ίδια κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 7% ως τον Δεκέμβριο του 2018.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!