Για τους περισσότερους από μας, τα αισθήματα εχθρότητας έρχονται και φεύγουν όπως τα σύννεφα και η κακοκαιρία...Όπως, με τον καιρό, είναι εύκολο να θεωρήσουμε τη ματαίωση κάτι που μας «συμβαίνει» και το οποίο δεν ελέγχουμε και πολύ. Κατανοώντας τις αντιδράσεις μας, μπορούμε ν΄αρχίσουμε να διακρίνουμε με ποιο τρόπο συμβάλλουμε σ΄αυτές. Όσο πιο δημιουργικά και εποικοδομητικά είμαστε σε θέση να χειριζόμαστε το θυμό μας, τόσο πιο απίθανο είναι τα εχθρικά συναισθήματά μας να οδηγήσουν σε καυγά. Γιατί, με τους καυγάδες, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι περισσότερους καυγάδες.
Η ειρωνεία, όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των έντονων συναισθημάτων, είναι, ότι πιο εύκολα θυμώνουμε με τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειάς μας παρά με τους γνωστούς, τους φίλους ή τους ξένους. Γι΄αυτό είναι τόσο σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα την ώρα που προκύπτουν, πριν γίνουν θυμωμένα σύννεφα. Η δυσφορία αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από το θυμό.
Είναι σημαντικό και καθησυχαστικό να ξέρουμε πως δεν χρειάζεται να αποτελούμε τέλεια μοντέλα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Η τελειότητα είναι ανθρωπίνως αδύνατη και όσοι την επιδιώκουν πιέζουν μάταια τον εαυτό τους. Όσοι απ” την άλλη, πιστεύουν πως είναι τέλειοι είναι πιθανόν να βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Ο λόγος είναι πως πολλές φορές μπορούν να χάσουν τη ψυχραιμία τους, να φωνάξουν ή να τιμωρήσουν τα παιδιά τους. Το θέμα είναι πως μόλις ηρεμήσετε να μιλήσετε με τα παιδιά σας. Να εξηγήσετε για πιο λόγο χάσατε τον έλεγχο του εαυτού σας. Τί ήταν αυτό που σας ενόχλησε; Ενθαρρύνετε τα μικρά σας να εκφράσουν και τα δικά τους συναισθήματα.
Είναι σημαντικό να δείξετε στα παιδιά σας, ότι ο θυμός δεν είναι ένας εχθρός τον οποίο πρέπει να αποκρούουν, αλλά μια φυσική κατάσταση, την πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε.
jenny.gr