Σύμφωνα με το fpress.gr, η εφορία δεν απαλλάσσει ούτε καν τους έχοντες μηδενικό εισόδημα από την υποχρέωση να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο πολλοί έσπευσαν πέρυσι να κλείσουν τα μπλοκάκια τους –και μάλιστα αναδρομικά- πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο στην εφορία.
Για φέτος, το κίνητρο να διακόψει κάποια την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έγινε ακόμη πιο ισχυρό καθώς το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε από τα 500 στα 650 ευρώ. Ένας τρόπος υπήρχε να μην επιβαρυνθεί κάποιος με αυτή την αύξηση: να αντιμετωπιστεί από την εφορία ως μισθωτός και όχι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει:
1.Είτε να έχει το πολύ τρεις εργοδότες με τους οποίους να υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση έργου
2.Είτε να υπάρχουν και περισσότεροι από τρεις εργοδότες αλλά ο ένας εξ αυτών να αποδίδει πάνω από το 75% του συνολικού τζίρου.
Για να γλιτώσει κάποιος τα επιπλέον 150 ευρώ –εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί μισθωτός- αρκεί να συμπληρώσει έναν κωδικό στο έντυπο Ε1 πριν από την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έκοψε κανένα δελτίο παροχής υπηρεσιών μέσα στο 2012 και δεν θέλει να κλείσει το μπλοκάκι του για τους δικούς του λόγους να γλιτώσει το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος; Η απάντηση της εφορίας είναι …όχι. Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι ο …κανένας εργοδότης είναι λιγότερος από τους τρεις εργοδότες. Το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας όμως είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει τέτοια περιθώρια. Με το που θα επιδιώξει ο έχων το μηδενικό εισόδημα να διεκδικήσει το δικαίωμα στο αυτονόητο, η εφορία θα του ζητήσει …ΑΦΜ του εργοδότη. Ο «κανένας» δεν έχει ΑΦΜ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φορολογική δήλωση να μην μπορεί να προχωρήσει. Συμπέρασμα; Και ο επιτηδευματίας με μηδενικό εισόδημα, επιβαρύνεται τελικώς με το χαράτσι των 650 ευρώ, θέλει δεν θέλει.