Η ΚΥΑ καθορίζει ως κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων τον ελάχιστο αριθμό μελών και την εμπορευόμενη ετήσια παραγωγή γάλακτος. Σημειώνεται ότι τα κριτήρια αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως την Περιφέρεια δραστηριοποίησης αλλά και το είδος γάλακτος. Η διαφοροποίηση γίνεται με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της διάρθρωσης του κλάδου ανά Περιφέρεια, δηλαδή το συνολικό αριθμό παραγωγών και τη συνολική εμπορευόμενη παραγωγή γάλακτος. «Δημιουργούμε νέα δεδομένα στο συνεργατισμό των γαλακτοπαραγωγών», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, «με τη θέσπιση για πρώτη φορά πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα. Βήμα-βήμα προχωράμε με στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και αναβαθμίζουμε το ρόλο τους στην αγορά γάλακτος. Θέλουμε την καρδάρα γεμάτη με ελληνικό γάλα».
Μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων οι γαλακτοπαραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού, διευκρίνισε και τόνισε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις Ομάδες Παραγωγών ιδιαίτερα στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καθώς η αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα περνάει μέσα από τη δημιουργία συλλογικών δομών και δράσεων σε αυτόν.
Η εν λόγω ΚΥΑ προωθήθηκε για συνυπογραφή στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
express.gr

