Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό – η Γη, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.
Άνθρωποι από περισσότερες από 40 χώρες, από ολόκληρο τον κόσμο, χαιρέτησαν τον Κρόνο, καθώς το διαστημόπλοιο της NASA, Cassini, έβγαλε μία φωτογραφία του πλανήτη μας από 1,5 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά, τον περασμένο Ιούλιο.
Χρειάστηκε λίγο περισσότερο από ένα μήνα για να μαζέψει όλες τις φωτογραφίες που στάλθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων, αλλά η NASA, όπως υποσχέθηκε, δημοσίευσε, προχθές, το παραπάνω απίστευτο κολάζ 1400 φωτογραφιών με ανθρώπους που χαιρετούν προς το Cassini, όσο αυτό είχε την κάμερά του στραμμένη προς τη Γη.
Στην ιστορική φωτογραφία του Cassini, που η NASA κυκλοφόρησε στις 22 Ιουλίου, η Γη λάμπει σαν ένα φωτεινό αντικείμενο στο κέντρο της εικόνας, με το φεγγάρι να διακρίνεται, ακριβώς από κάτω. Το Cassini βρίσκεται σε τροχιά, γύρω από τον Κρόνο, από το 2004.
Το διαστημικό σκάφος συνέλαβε, επίσης, μία σπάνια εικόνα της Γης, της Σελήνης και των δακτυλίων του Κρόνου, στο ίδιο πλαίσιο. Τη στιγμή της φωτογράφισης, το Cassini βρισκόταν 1,2 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τον Κρόνο και σχεδόν, ενάμιση δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Η κλίμακα της εικόνας είναι 69,2 χιλιόμετρα ανά εικονοστοιχείο (pixel) στον Κρόνο και 86615 χιλιόμετρα ανά εικονοστοιχείο στη Γη.
Οι συνδυασμένες εικόνες της NASA λήφθηκαν με τη χρήση κόκκινων, πράσινων και μπλε φασματικών φίλτρων, για να δημιουργηθεί μία φωτογραφία με φυσικό χρωματισμό – όπως θα φαινόταν, δηλαδή, στο ανθρώπινο μάτι.
Η ιστορική φωτογραφία του Cassini είναι μόλις το τρίτο πορτραίτο της Γης από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα, αφού ο πλανήτης μας έχει φωτογραφηθεί από το απώτερο διάστημα μόνο άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Η πρώτη ήταν το 1990, όταν το Voyager 1 κατάφερε να φωτογραφήσει τη Γη από περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Η δεύτερη ήταν το 2006, πάλι από το Cassini.
Συνολικά, περισσότερα από 20000 άτομα, κάθε ηλικίας, συμμετείχαν στο πρότζεκτ της NASA “Wave at Saturn”. Μπορείτε να δείτε πολλές από τις φωτογραφίες με ανθρώπους να χαιρετάνε τον ουράνιο γίγαντα, συγκεντρωμένες, εδώ.
Για τους λάτρεις του διαστήματος, όλες οι ακατέργαστες φωτογραφίες που στέλνει το Cassini υπάρχουν συγκεντρωμένες στη σελίδα της αποστολής.
news.pathfinder.gr