tromaktiko: Η σημασία των αθλητικών ποτών κατά τη διάρκεια της άσκησης

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Η σημασία των αθλητικών ποτών κατά τη διάρκεια της άσκησης



Η κατανάλωση αθλητικών ποτών και γενικότερα υγρών πρέπει να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα του αθλητή πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την άσκηση αφού αποτελεί εγγύηση για τέλειες επιδόσεις.

Τα αθλητικά ποτά περιέχουν υδατάνθρακες προσφέροντας ενέργεια, κάτι που είναι αναγκαίο λόγω της μείωσης των αποθεμάτων του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου, που προκαλείται από την άσκηση.

Στα αθλητικά ποτά δεν περιέχονται αμινοξέα, η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι μεταξύ 4-8%, καθώς περιέχουν επιπλέον ηλεκτρολύτες (Νa, K, Cl, Mg) και ιχνοστοιχεία (Fe, Zn, Mn, Se, Cu, I κ.α). Η επίδραση των συγκεκριμένων ροφημάτων στην αθλητική απόδοση εξαρτάται από πολλόυς παράγοντες όπως είναι το είδος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης, η περιεκτικότητα (%) των υδατανθράκων και η ποσότητα κατανάλωσης τους.

Όταν οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε ποσοστό 4-8% θεωρούνται κατάλληλα για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης για την αερόβια άσκηση, αλλά και για μέγιστες επαναλαμβανόμενες περιόδους άσκησης διάρκειας, από 1-5 λεπτά, οι οποίες διακόπτονται από σύντομα διαστήματα ξεκούρασης (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση κ.α), γιατί αυξάνουν την συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, διατηρούν σε υψηλότερα επίπεδα τα αποθέματα του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου και συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπία των υγρών του σώματος.

Οι περισσότεροι αθλητές περιμένουν να διψάσουν για να καταναλώσουν υγρά. Η δίψα αποτελεί αργοπορημένος δείκτης αφυδάτωσης, μειώνοντας την απόδοσή τους και χρειάζονται 15 λεπτά ώστε να χρησιμοποιηθούν τα υγρά από τον οργανισμό. Η κατανάλωση 125-250ml αθλητικών ποτών κάθε 15 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης θεωρείται ιδανική ώστε να επιτευχθεί το ισοζύγιο των υγρών, ηλεκτρολυτών και ιχνοστοιχείων λόγω της απώλειας τους, από την εφίδρωση.

Ποια είναι η σωστή σύσταση του αθλητικού διαλύματος;

Η ύπαρξη νατρίου στο προς κατανάλωση υγρό είναι σημαντική, αφού βελτιώνει την γεύση του διαλύματος, βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης και του νερού στο λεπτό έντερο και συμμετέχει στη διατήρηση του εξωκυττάριου υγρού. Όταν η άσκηση ξεπερνά τις 3-4 ώρες, η προσθήκη νατρίου στο διάλυμα βοηθά στην αποφυγή της υπονατριαιμίας. Η ιδανικότερη συγκέντρωση νατρίου στα αθλητικά ποτά κυμαίνεται στα 20-40 mmol/L.

Η προσθήκη υδατανθράκων είναι ευεργετική για την ενυδάτωση αλλά και για την απόδοση του αθλητή, αφού αποτελεί καύσιμο στην άσκηση. Η ιδανικότερη συγκέντρωση υδατανθράκων στο διάλυμα είναι 2-8% και μπορεί να προέρχεται από διάφορα είδη υδατανθράκων όπως είναι η γλυκόζη, η σουκρόζη, η μαλτόζη και τα ολιγομερή της γλυκόζης ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η φρουκτόζη διότι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Χαρακτηριστικά ενός σωστού αθλητικού ποτού-ενυδάτωσης.

• Έυγευστο
• Να μην περιέχει ουσίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών
• Απαλλαγμένο από απαγορευμένες ουσίες
• Να μην προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές
• Να διατηρεί τον όγκο και την συγκέντρωση του εξωκυττάριου υγρού
• Να βελτιώνει την αθλητική απόδοση
• Να απορροφάται γρήγορα

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!