tromaktiko: Ασφαλισμένοι "στον αέρα" οι Έλληνες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ασφαλισμένοι "στον αέρα" οι Έλληνες



Ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται των ειδικών που αντιτίθενται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές στο χώρο της Υγείας και της ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας τόσο στο επίπεδο της περίθαλψης όσο και στην ασφάλιση δεν είναι έτοιμος να αρθει στο ύψος των... περιστάσεων. Η συντονισμένη κατάρρευση του Δημόσιου συστήματος Υγείας αφήνει τεράστια και δυσαναπλήρωτα κενά, τα οποία οι ιδιώτες ειτε δεν είναι σε θέση είτε δεν επιθυμούν να τα καλύψουν.

Παράλληλα, η απουσία λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή-ασφαλισμένου σε συνδυασμό με την ελλιπή -κατά γενική ομολογία- εποπτία της αγοράς Υγείας και Ασφάλισης καλλιεργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς η θεραπεία για το πάσχον Δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η άναρχη ανάπτυξη του ιδιωτικού συστήματος. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης και περίθαλψης είναι το θέμα της τεχνητής αύξησης και διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των τιμών από τις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός που συμβάλλει στην εκτόξευση του ιατρικού πληθωρισμού.

Πηγές του Sofokleousin.gr εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιριών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψουν με προσιτά σφάλιστρα και ικανοποιητικές παροχές τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που αφήνει ακάλυπτους η παταγώδης κατάρρευση του συστήματος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλισης.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι ασφαλιστικές δεν επιθυμούν την έναρξη συμβολαίων περίθαλψης με ανθρώπους άνω των 50 ετών, λόγω των αυξημένων κινδύνων και των υψηλών δαπανών, πετώντας το μπαλάκι στο Δημόσιο.

Αυτή η δομική δυσλειτουργία και η αναγκάζει το Δημόσιο να διατηρήσει την περίθαλψη των πιο επικίνδυνων και πολυέξοδων ομάδων που πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα χάνει τις υγιείς ομάδες. Η προβολή αυτής της εξέλιξης στο μέλλον δείχνει ότι το Δημόσιο είναι καταδικασμένο σε υψηλές δαπάνες λόγω του προφίλ των ασφαλισμένων του, ενώ ταυτόχρονα θα αιμοραγεί καθώς αν καταργηθεί η υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση θα φιλοροήσουν οι υγιείς ασφαλισμένοι αναζητώντας μικρότερο κόστος.

Το γερμανικό μοντέλο

Το Sofokleousin.gr επιχειρεί την ακτινογραφία του γερμανικού μοντέλου όπου οι πωλήσεις συμβολαίων υγείας σημείωσαν ετήσια αύξηση περί του 4% με την προοπτική περαιτέρω αύξησης 3% περίπου μέσα στο 2014, μετά την κατάργηση ορισμένων κανόνων από το κράτος που προκαλούσαν καθυστερήσεις στην έκβαση των πωλήσεων.

Πάνω στο θέμα αυτό το Sofokleousin.gr είχε απευθείας συζητήσεις στην Γερμανία που βρέθηκε, με αρμόδιους φορείς, οι οποίοι εν κατακλείδι ανέφεραν ότι κράτος και ασφαλιστικές κινούνται εξαιρετικά μεθοδευμένα και με ιδιαίτερη προσοχή απέναντι στον ασφαλισμένο. Οπως ανέφεραν «το κράτος μεριμνά εξ΄ ολοκλήρου για την ασφάλιση των εργαζομένων και την υγεία τους. Εχουν πρόσβαση άμεσα σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες υγείας, σε όλα τα νοσοκομεία εκτός κάποιων ειδικών ιδιωτικών τα οποία όμως είναι πολύ λίγα και τα οποία συνεργάζονται με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Μεριμνά ακολούθως για την προστασία και των εργοδοτών και του κράτους μέσω των εισφορών.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της υποχρέωσης από την δημόσια υγεία και την αντικατάσταση της με την ιδιωτική, στην Γερμανία, αξίζει να αναφερθεί «το δικαίωμα αυτό το έχουν εργαζόμενοι των οποίων το ετήσιο εισόδημα τους είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 50.000ευρώ», το οποίο φορολογείται κατά 40% απουσία ειδικών ρυθμίσεων σε πλούσιους σχετικά με την καταβολή των φόρων.

Οι ασφαλιστικές διέπονται όπως τονίστηκε από την σοβαρότητα που αρμόζει των περιστάσεων, το ίδιο και οι διαμεσολαβούντες, ενώ καταγγελίες για θέματα αθέτησης όρων είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Σε αντίθεση στην Ελλάδα, οι παραβιάσεις και οι αθετήσεις των ασφαλιστών σε προγενέστερο δημοσίευμα αυξήθηκαν και τα πρόστιμα τριπλασιάστηκαν. Αμφίβολο είναι δε, αν τα πρόστιμα αυτά θα καταβληθούν κατά το παράδειγμα παλαιοτέρων περιπτώσεων επιβολής προστίμων σε ασφαλιστικές και μάλιστα μεγάλες ξένες. Όπως καταγγέλθηκε, αμέσως μετά το σχετικά δημοσίευμα από την ίδια την ασφαλιστική αγορά «τα ποσά αυτά μπήκαν για να αναγγελθούν, και περάν των αναφορών αυτών ουδεμία διευκρίνιση έχει υπάρξει».

Αμφίβολο είναι ακόμα αν οι ρυθμίσεις που θα γίνουν σχετικά με τους πυλώνες ασφάλισης θα δώσουν το κίνητρο στις ασφαλιστικές να αυξήσουν τα μερίδια τους, καθώς δεν είναι μόνο η έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει την αγορά, είναι η έλλειψη υπευθυνότητας, αν συγκριθούν με τις ασφαλιστικές στην Ευρώπη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!