Στην απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης φαρμάκων και τα κριτήρια περιορισμών στη συνταγογράφηση κυρίως των νέων, καινοτόμων και υψηλού κόστους, φαρμάκων. Τουλάχιστον εκατό από αυτά περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο.
Αρκετά, δε, είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης με μηδενική συμμετοχή του ασθενή.
«Η ορθή χρήση των φαρμάκων αυτών, όχι μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και των ίδιων των ασθενών, επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη χορήγησή τους στη βάση μητρώων ασθενών και ασθενειών (registries, ιδιαίτερα για τα σπάνια νοσήματα, όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι σαφέστερα) και την αυστηρή τήρηση των θεραπευτικών ενδείξεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Γενόσημα φάρμακα
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα (με δεδομένο ότι περίπου 1.600 νέα γενόσημα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα περιλαμβάνονται και στο νέο δελτίο τιμών), επιδίωξη του υπουργείου Υγείας, είναι η αύξηση της διείσδυσής τους στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, ώστε το ποσοστό κατανάλωσής τους να πλησιάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η αύξηση της χρήσης ποιοτικών γενοσήμων, που είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί διεθνώς ένα από τα καταλληλότερα μέτρα, όχι μόνο εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και διασφάλισης της βιωσιμότητας των οργανισμών Υγείας και Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ και Δημόσια Νοσοκομεία).
Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη: «Ταυτόχρονα αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι βελτιώνει την ισοτιμία της πρόσβασης στη φαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τού κάθε ασθενούς και ανάλογα με το είδος τού νοσήματος και τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του».
Στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται και ορισμένα κίνητρα για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων από γιατρούς και ασθενείς, ενώ περαιτέρω κίνητρα θα δοθούν και στους φαρμακοποιούς μέσω κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως μείωση της συμμετοχής του ασθενούς κατά 50% στα γενόσημα φάρμακα με τιμή μικρότερη της ασφαλιστικής και απαλλαγή των φαρμακοποιών από την υποχρεωτική επιστροφή έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate).
Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΦ έχει αποφασίσει να εντατικοποιήσει και να επεκτείνει τους ποιοτικούς ελέγχους ασφάλειας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ανταποκρινόμενο τόσο στα αιτήματα της ιατρικής κοινότητας όσο και στους όποιους ενδοιασμούς της κοινής γνώμης για τη χρήση γενοσήμων.