tromaktiko: Θεοχάρης: Έβαλε «δικά» του μέλη στην επιτροπή που τον ελέγχει!

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Θεοχάρης: Έβαλε «δικά» του μέλη στην επιτροπή που τον ελέγχει!



Γράφει ο Κ.Π.
Σε φαρσοκωμωδία, στάχτη στα μάτια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και κυρίως των ουτιδανών πολιτών που χαιρετίζουν τις αξιοκρατικές τοποθετήσεις μέσω opengov ή την αυστηροποίηση των ελέγχων που γίνονται στους...
ελεγκτές, εξελίσσεται η διαδικασία ελέγχου επίτευξης των στόχων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη.

Έγγραφα-ντοκουμέντα που δημοσιεύει σήμερα το e-reportaz.gr αποκαλύπτουν τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου ως «ελεγκτές» του έργου του κ. Γενικού Γραμματέα να τοποθετηθούν πρόσωπα του ευρύτερου περιβάλλοντός του τα οποία θεωρείται αδύνατο να τον ελέγξουν ε αξιοκρατικό τρόπο και να τον αξιολογήσουν ανεπηρέαστα.

Μέχρι και σήμερα, επτά μήνες μετά το διορισμό του, ο κ. Θεοχάρης ο οποίος απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία από το σύνολο (σχεδόν) των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αποφεύγει (όπως ο διάβολος το λιβάνι) να υπογράψει το πολυδιαφημιζόμενο και προβλεπόμενο από το Νόμο συμβόλαιο, με βάση το οποίο θα κριθεί για την επίτευξη των στόχων που του έχουν τεθεί.

Αντιθέτως, πρόσφατα επινοήθηκε μια άλλη διαδικασία, που ομολογουμένως τον βολεύει, ιδιαίτερα με τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε και τελικά υλοποιήθηκε. Με έναν άλλο Νόμο, τον 4152/2013 συστήθηκε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, σκοπός του οποίου είναι να παρακολουθεί την επίδοση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε σχέση με το σχεδιασμό και τους τεθέντες στόχους.

Η διαδικασία που τελικά ακολουθήθηκε ήταν πολύ βολική για τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος τελικά κατόρθωσε να βάλει τους δικούς του ανθρώπους να τον ελέγχουν…

Το ιστορικό

Με την πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στο opengov ορίστηκαν τα ελάχιστα προσόντα των μελών των Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της ΓΓΔΕ. Αυτά είναι:

1. Πτυχίο ΑΕΙ και μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση, τη διοίκηση επιχειρήσεων ή τη φορολογία

2. Τουλάχιστον 10ετής εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα

3. Εμπειρία σε θέση υψηλόβαθμου στελέχους σε θέματα εκπόνησης, εφαρμογής και παρακολούθησης στρατηγικών σχεδίων και επιχειρησιακών σχεδιασμών και διοικητική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, στη δημόσια διοίκηση, τη διοίκηση επιχειρήσεων, τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, σε φορολογικά και τελωνεικά θέματα.

4. Γνώση ξένων γλωσσών και ιδίως της Αγγλικής

5. Ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης

Σκοπός του Συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών δηλαδή τον κ. Στουρνάρα, είναι να συντάσσει ετήσια αναφορά καθώς και τετράμηνες ενδιάμεσες αναφορές εάν και εφόσον του ζητηθεί όπου θα καταγράφει την εξέλιξη των εργασιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η διευθύντρια του Θεοχάρη εργαζόταν στον επικεφαλής της επιτροπής

Ας δούμε τώρα ποιοι επελέγησαν προκειμένου να στελεχώσουν την πενταμελή επιτροπή. Πρόκειται για τρεις έλληνες και δυο αλλοδαπούς «τεχνοκράτες» και συγκεκριμένα τους:

1) Αικατερίνη Σαββαϊδου (δικηγόρο)

2) Θεόδωρο Φορτσάκη (καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

3) Ιωάννη Σταυρόπουλο (δικηγόρο)

4) Sjostrand Mats (ανώτατο στέλεχος της Σουηδικής Φορολογικής Διοίκησης) και

5) Daly Frank (ανώτατο στέλεχος της Ιρλανδική Φορολογικής Διοίκησης)

Δείτε τη σχετική απόφαση


Το οξύμωρο της υπόθεσης όμως είναι ότι ένα από τα μέλη της επιτροπής το οποίο μάλιστα προαλείφεται και για πρόεδρος και συγκεκριμένα ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης είναι ο πρώην εργοδότης της Διευθύντριας του κ. Χάρη Θεοχάρη! Ως γνωστόν ο κ. Φορτσάκης διατηρεί ένα από τα πλέον γνωστά δικηγορικά γραφεία των Αθηνών όπου στο παρελθόν εργαζόταν και ηκυρία Μητσολίδου, νυν διευθύντρια του ΓΓΔΕ.

Μάλιστα στην πολύ γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το LinkedIn, η κυρία Μητσολίδου παρουσιάζει το βιογραφικό της και φυσικά δίνει στους χρήστες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη θητεία της στο γραφείο του μέλους της νέας επιτροπής που καλείται πλέον να ελέγχει τον κ. Θεοχάρη (linkedin.com/profile/view?id=160129177&authType=name&authToken=bO9P&goback=).

Όπως μάλιστα αναφέρει εργάστηκε επί δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι και τον Ιούλιο του 2011.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ με τα οποία επικοινώνησε το e-reportaz.gr επισημαίνουν ότι τίθεται μείζον θέμα ηθικής τάξεως καθώς θεωρείται αδιανόητο στην επιτροπή η οποία καλείται να αξιολογεί το έργο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να βρίσκεται πρόσωπο που στο παρελθόν συνεργαζόταν στενά με το δεξί χέρι του κ. Θεοχάρη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!