την κινητικότητα - διαθεσιμότητες -απολύσεις των εκπαιδευτικών», επισημαίνει με μακροσκελή ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «κανένας μαθητής, γονιός, εκπαιδευτικός να μην παρασυρθεί και να μην πιστέψει την προπαγάνδα της κυβέρνησης για το μορφωτικό ρόλο του νέου Λυκείου, το χτύπημα της παπαγαλίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας της νεολαίας, μέσα από τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τη μαθητεία».
«Όταν η κυβέρνηση μιλάει για “αναβάθμιση του μορφωτικού του ρόλου”, εννοεί ένα Λύκειο πιο ταξικό και με περισσότερους φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών», αναφέρει το ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι το «Λύκειο παραμένει στενά συνδεδεμένο με την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε αυτά (κύκλοι σπουδών, πιστωτικές μονάδες, κ.α.)» ενώ «ο συνυπολογισμός του βαθμού από την Α' τάξη και οι προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις από δεξαμενή θεμάτων θα κρατήσουν ισχυρή την παραπαιδεία των φροντιστηρίων και την οικονομική αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών».
«Μέσω του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων που προσδιορίζει θεματολογικά την ύλη, αλλά και του ρόλου των ΑΕΙ που προσδιορίζουν συντελεστή βαρύτητας σε ένα μάθημα, ανοίγει ο δρόμος για τη διαφοροποίηση του Λυκείου και την κατάργηση του ενιαίου σχολικού βιβλίου» προσθέτει το ΚΚΕ.
Ακόμη το ΚΚΕ αναφέρει ότι «το ΕΠΑΛ δεν δίνει καμία διέξοδο στη λαϊκή ανάγκη για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης», ενώ «η εισαγωγή θεμάτων πανελλαδικού χαρακτήρα από τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις, επιδιώκει να στρέψει μαζικά τα παιδιά - και μέσω αυτού του δρόμου - στις σχολές κατάρτισης, που είναι ο κατεξοχήν χώρος μαθητείας στην εκμετάλλευση».
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση - από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο - και υπηρετεί τις στρατηγικές στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων για τη διαμόρφωση φθηνού ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού, την εξυπηρέτηση των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας», αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «άρρηκτη πλευρά των αλλαγών αυτών ήταν και είναι η ιδεολογική χειραγώγηση της νεολαίας (ευρωπαϊκά προγράμματα, βιβλία, κτλ.) για να μη σηκώνει κεφάλι, να μην αμφισβητεί, να μην οργανώνεται και διεκδικεί» και επισημαίνοντας ότι «η καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια αξιοποιούνται για να προχωρήσουν βίαια και να εδραιωθούν αυτές οι προαποφασισμένες και αντιδραστικές στοχεύσεις του κεφαλαίου στη χώρα μας».
Το ΚΚΕ τονίζει ότι απάντηση «στην αγωνία του λαού για να μορφωθούν τα παιδιά του δεν μπορεί να δώσει η ψεύτικη αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο πόλους διαχείρισης του συστήματος, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι δυο είναι σταθερά υπέρ των κατευθύνσεων της ΕΕ και των επιχειρήσεων», ενώ «απάντηση στον αντιεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα μπορεί να δώσει ο ενιαίος αγώνας εργαζόμενων, μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενάντια στις επιταγές Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΟΟΣΑ-πλουτοκρατίας».
Το ΚΚΕ καλεί σε άμεση οργάνωση πάλης «για να μην περάσει η αντιλαϊκή αντιδραστική ανατροπή στο σχολείο» και προτείνει τους εξής διεκδικητικούς στόχους:
• Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα. Όχι στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις.
• Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους και όχι των πανεπιστημίων. Απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης και επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές θέλει ο υποψήφιος. Κατοχύρωση βαθμολογίας με ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους μαθητές και τα παιδιά ειδικών κατηγοριών (ΑΜΕΑ, μειονότητα, μετανάστες, κλπ.).
• Αποδέσμευση του προγράμματος και της λειτουργίας του Λυκείου από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατευθύνσεις κλπ).
• Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Καμία πιστοποίηση, κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών.
• Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των Σχολικών Επιτροπών. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και τη χρηματοδότηση των Δήμων.