«Είναι αυτός που μπορούμε να εμπιστευθούμε», γράφουν κάποιες αφίσες, ενώ άλλες τον χαρακτηρίζουν «αετό των Αράβων». H φιγούρα του παραμένει αινιγματική. Ένα μήνα μετά την κατάληψη της εξουσίας βρίσκεται καλά κρυμμένος πίσω από τα μαύρα του γυαλιά. Τον συγκρίνουν συχνά με τον χαρισματικό αλλά και αδίστακτο ηγέτη του ’50 και ’60 Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσσερ, αλλά λίγοι γνωρίζουν κάτι για την οικογένειά του ή το υπόβαθρό του. Δεν μιλά με δημοσιογράφους, ούτε και οι στενοί φίλοι και συνεργάτες του.
Πλέον όμως είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς τον στρατηγό, αν θέλει να καταλάβει πού πηγαίνει η Αίγυπτος ειδικά μετά τις αιματοχυσίες των τελευταίων ημερών. Και ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κανείς είναι στην αγορά Χαν Αλχαλίλι του Καΐρου, στο μαγαζί Αλ Σίσι, όπου χειροποίητα κουτιά διακοσμημένα με πετράδια στολίζουν τα ράφια.
Ο στρατηγός μεγάλωσε στη συνοικία Γκαμαλέγια του Καΐρου μέσα στα δαιδαλώδη στενά και τα φθαρμένα από τον χρόνο τζαμιά, για τα οποία ο βραβευμένος με Νόμπελ Ναγκουίμπ Μαχφούζ έγραψε στην τριλογία: «Palace Walk, Palace of Desire and Sugar Street». Ακόμα και σήμερα η εικόνα παραμένει η ίδια, δίνοντας στον ξένο επισκέπτη μια διαφορετική αίσθηση.
Στην ατμόσφαιρα τα αρώματα μπλέκουν με τον καπνό του ναργιλέ. Σε κάποιες γωνιές τα λύματα τρέχουν στον δρόμο και τα σκουπίδια στοιβάζονται πάνω στους τοίχους από λάστη. Και λίγα βήματα παραπέρα, η σκόνη από τα μπαχαρικά γεμίζει τον αέρα δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ομίχλη. Όταν οι Αιγύπτιοι λένε πως η χώρα τους είναι «η μητέρα του κόσμου», προφανώς εννοούν αυτό.
Οι ρίζες του
Η οικογένεια του στρατηγού είναι θρησκευόμενη, όπως άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των Αιγυπτίων. Μέσα στο μαγαζί τους υπάρχει ένα δημιούργημα ιδιαιτέρως ντελικάτο που αναγράφει τη βασική λατρευτική φράση του Ισλάμ: «Δεν υπάρχει Θεός εκτός από τον Θεό». Το έχει φτιάξει ο πατέρας του στρατηγού, γνωστός ως Χασάν, ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης και πραγματικός πατριάρχης στα μάτια όσων δούλεψαν μαζί του. Ο διευθυντής του μαγαζιού, Χουσεΐν Αλί, σημειώνει πως του έχουν πει να μη μιλά για τον στρατηγό τον οποίο γνωρίζει πολλά χρόνια. «Δεν χρειάζεται όμως να μιλήσω για αυτόν. Μιλώντας για τον Χασάν, είναι σαν να μιλώ για όλους τους γιους του. Είναι αντίγραφά του», σχολιάζει. Του Χασάν του άρεσε να διαβάζει για ιστορία και νόμους, να ακούει τη δυναμική και άκρως εθνικιστική μουσική του μεγάλου τραγουδιστή Όουμ Κάλθουμ. Γνώριζε πολλούς από τους θρησκευτικούς ηγέτες του Καΐρου οι οποίοι ήταν πελάτες του αλλά κυρίως φίλοι. Συντηρητικός αλλά όχι ακραίος σε καμία περίπτωση. Είχε τρεις γιους και πέντε κόρες. Όλα του τα παιδιά σπούδασαν στο πανεπιστήμιο.
Η φωτογραφία του κυριαρχεί μέσα στο κατάστημα. «Ο Αμπντέλ Φατάχ είναι ακριβώς όπως ο Χασάν», συνεχίζει. «Ο Χασάν ενέπνεε όσους βρίσκονταν γύρω του. Όταν σε κοίταζε στα μάτια, γνώριζε τι ήθελες να πεις. Ήξερε πώς να περνά μηνύματα όταν μιλούσε. Αν μιλούσε σε γιατρό, μιλούσε στη γλώσσα του. Και αν μιλούσε σε εργάτη, στη δική του. Τα παιδιά του το ίδιο».
Του Χασάν του άρεσαν οι επιχειρήσεις, έτσι ο γιος του Χουσεΐν τον ακολούθησε σε αυτόν τον δρόμο. Του άρεσε η Νομική και ο γιος του Αχμέντ έγινε δικαστής. «Και ήταν σαν διοικητής, όλα ακριβή, τα πάντα στην ώρα τους και σε σειρά. Και ο γιος τους έγινε… διοικητής».
Σοβαρός
Του άρεσε να λέει ανέκδοτα. Αντίθετα, ο στρατηγός σπάνια αστειεύεται. «Μπορεί να κάθεται για πολλή ώρα και να πει μόνο μια-δυο κουβέντες». Ήταν καλός ακροατής αλλά με… εξουσία. «Συνήθιζαν να τον αποκαλούν “ο στρατηγός” από τότε που ήταν μικρός», προσθέτει ο Τάμερ, που επίσης δουλεύει στο μαγαζί. Όλα τα παιδιά επισκέπτονταν το μαγαζί όπου ο πατέρας τους τους δίδασκε τη δύσκολη τέχνη του. Ήθελε να πρωτοτυπεί και είχε φαντασία. Δεν αντέγραφε άλλους στις δημιουργίες του.
Σε αντίθεση με τον πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας Μουμπάρακ, ο στρατηγός προφυλάσσει την οικογενειακή του ζωή. Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, έχει τρεις γιους και μία κόρη. Η γυναίκα του λέγεται πως φορά την παραδοσιακή μαντίλα. Όπως η σύζυγός του, έτσι και οι πέντε αδελφές του μένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Οι άνδρες της οικογένειας, από την άλλη, έχουν καθήκον να «καθοδηγούν και όχι να καθοδηγούνται», όπως σημειώνει ο αδελφός του στρατηγού.
Η χώρα που ονειρεύεται
Γεννημένος το 1954, ο στρατηγός έχει χάσει όλες τους μεγάλους πολέμους της χώρας του. Ο στρατός που υπηρετεί είχε άλλο στόχο. Μόνο που όσο κανείς ανεβαίνει στην ιεραρχία, τόσο απομονώνεται από την υπόλοιπη κοινωνία. Έχουν τα δικά τους διαμερίσματα, τα δικά τους καταστήματα, σχολεία και κλαμπ. Ο στρατός έχει ακόμα και τη δική του κατασκευαστική εταιρεία, κλείνοντας μικρότερες που δεν έχουν άκρες στη δημόσια ζωή.
Επί θητείας Μουμπάρακ, όλοι οι συνεργάτες του από τον στρατό βρέθηκαν με μεγάλες περιουσίες. Ο Αλ Σίσι είναι σχετικά καθαρός. Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν οργισμένο άνθρωπο, που είναι όμως μεθοδικός και ελέγχει τον εαυτό του.
Για τον στρατηγό, ύψιστης σημασίας είναι οι αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας την ενότητας και της φιλανθρωπίας, και είναι υπέρμαχος μιας δημοκρατίας στηριγμένης στα ισλαμικά ιδεώδη και όχι στην θεοκρατία. Δεν δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και στρέφει το ενδιαφέρον του στις χώρες του Κόλπου. «Γυρίσατε την πλάτη σας στους Αιγύπτιους και αυτό δεν θα το ξεχάσουν», είπε σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του σε αμερικανικό έντυπο.