Η κοινή παρουσία στη Νέα Υόρκη των περισσοτέρων ηγετών του κόσμου προσφέρει την ευκαιρία για σωρεία επαφών σε σύντομο διάστημα. Δεν θα υπάρξει νέα διμερής συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η καθιερωμένη δεξίωση, που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος στους συμμετέχοντες, συχνά καθιστά δυνατή μια σύντομη συνομιλία με ηγέτες, με τους οποίους υπάρχει «χημεία».
Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί επίσης στην Ουάσιγκτον, ενδεχομένως και σε άλλη πόλη των ΗΠΑ, όπως τη Βοστώνη ή το Σικάγο. Σημαντική παράμετρος της δεύτερης, σε διάστημα λιγότερο των 45 ημερών, επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η ευκαιρία που θα έχει να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής, κάτι που δεν κατέστη δυνατό τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το Κογκρέσο ήταν κλειστό για τις θερινές διακοπές. Θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει ζητήματα, στα οποία τα δύο νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ έχουν αυξημένο ρόλο, καθώς χωρίς την έγκρισή τους δεν προχωρά τίποτα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ (καθώς η Ελλάδα θα έχει θεσμικό ρόλο ως επόμενη προεδρία της Ενωσης), αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον ρόλο του ΔΝΤ.
Επίσης, σε ό,τι αφορά ευαίσθητα εθνικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, όπως το Κυπριακό και η ονομασία των Σκοπίων, αποδεικνύεται χρήσιμη, και ενίοτε αναγκαία, η στήριξη από σημαντικούς νομοθέτες που ασκούν επιρροή στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Μόλις προχθές, ο ηγέτης της Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ελιοτ Ενγκελ, έστειλε επιστολή στον Τζον Κέρι με την οποία του εφιστά την προσοχή «στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες επιχειρεί να αποτρέψει την Κύπρο από την αξιοποίηση της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης τη δυνατότητα να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ λίγες μόλις ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές. Το ΔΝΤ είναι ο σημαντικότερος υπέρμαχος μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που θα επιτρέψει και τη συνέχιση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Στη Νέα Υόρκη -ίσως και σε άλλες πόλεις- ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να «τρέξει» τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων που έχει αναλάβει προσωπικά. Μια νέα επαφή με επενδυτές σε τόσο σύντομο διάστημα, ενδεχομένως με χειροπιαστές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν, θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία μιας δυναμικής τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και συμβολισμού.
Αυτήν τη φορά τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, η οποία ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου, θα έχει σωρεία συναντήσεων με υπουργούς Εξωτερικών, πιθανότατα και με τον Τζον Κέρι, εκτός και εάν για επικοινωνιακούς λόγους, και μετά την πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά - Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιδιώξει συνάντηση με τον τυπικά ομόλογό του, αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.