tromaktiko: H καυτή «πατάτα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

H καυτή «πατάτα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων



Το ενδιαφέρον της αγοράς θα παραμείνει στραμμένο στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στις... ενέργειες των τραπεζών...
για την αντιμετώπισή τους καθώς οι επισφάλειες αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος και η εν εξελίξει μελέτη της BlackRock το καθιστά ακόμη πιο επίκαιρο.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνθηκε στο β' τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για εικόνα που δεν συμβαδίζει με αυτήν της αγοράς και κλειδί για την εξήγηση της δυσαρμονίας είναι οι αναχρηματοδοτήσεις.

Το ύψος των αναχρηματοδοτήσεων στο α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς ανήλθε στο 5,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και αντίστοιχα αναμένεται να είναι και τα νούμερα του β΄ τριμήνου.

Σε κάποιες -λίγες- περιπτώσεις η αναχρηματοδότηση δανεισμού εκκρεμούσε λόγω της μεταβατικής φάσης στην οποία βρίσκονταν οι τράπεζες.

Για παράδειγμα, αρκετά δάνεια ναυτιλιακών εταιρειών, που έληξαν εντός του 2012, αναχρηματοδοτήθηκαν τους τελευταίους μήνες με λήψη επιπρόσθετων εξασφαλίσεων. Πρόκειται για δάνεια επί των οποίων κυπριακές και γαλλικές εν Ελλάδι θυγατρικές είχαν σχηματίσει ειδικές προβλέψεις, που τώρα αντιστρέφονται.

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, όμως, υπάρχει σοβαρή δυσκολία αναχρηματοδότησης δανεισμού. Οι τράπεζες ζητούν να μπει φρέσκο χρήμα στις εταιρείες μέσω είτε αυξήσεων κεφαλαίου είτε έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.

Ήδη κάποιες εισηγμένες (Audiovisual, Dionic) προχωρούν σε αυξήσεις, ενώ πολύ περισσότερες βρίσκονται σε αναζήτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, χωρίς προς το παρόν σημαντικά αποτελέσματα.

Το μεγάλο στοίχημα των πιστωτικών ιδρυμάτων έγκειται στην ενεργητική διαχείριση των παραπάνω δανείων, ώστε να παραμείνουν ενήμερα, καθώς και στα μέτρα που έχουν λάβει ή θα λάβουν για να περιορίσουν περαιτέρω τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στα ψιλά γράμματα ενδιαφέρον θα έχει και η διαχείριση ειδικών προβλέψεων από ομίλους όπως η Alpha και η Πειραιώς που έχουν εξαγοράσει θυγατρικές ξένων τραπεζών. Η Εμπορική και η Γενική συνήθιζαν να λαμβάνουν υψηλές ειδικές προβλέψεις για -επιχειρηματικά- δάνεια.

Τους τελευταίους μήνες η Πειραιώς όπως και η Alpha υλοποιούν διαδικασία εξίσωσης των ειδικών προβλέψεων επί δανείων συγκεκριμένων εταιρειών. Αν για παράδειγμα για δάνειο επιχείρησης που έχει σπάσει τα covenants η Alpha είχε σχηματίσει ειδικές προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 15% της ονομαστικής αξίας του και η Εμπορική για το ίδιο δάνειο προβλέψεις της τάξης του 30%, τα ποσοστά εξισώνονται στο 20%.

Από την παραπάνω διαδικασία προκύπτει μερική αντιστροφή προβλέψεων. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι ειδικές προβλέψεις των μητρικών τραπεζών ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (της τάξης του 5%) και ως εκ τούτου η εξίσωση θα πρέπει να γίνει με πρόσθετο σχηματισμό προβλέψεων.

Οι εξαγορές τραπεζών ή ανακεφαλαιοποιημένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού συνεχίσθηκαν και στο β' τρίμηνο του έτους (Πειραιώς - Millennium, Εθνική - FBB) και αναμένεται να προσθέσουν έκτακτα κέρδη (Πειραιώς) καθώς και να βελτιώσουν το ποσοστό κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις.

Έκτακτα κέρδη από αρνητικό goodwill θα εγγράψει η Eurobank όταν ολοκληρωθεί και τυπικά το deal εξαγοράς της Proton Bank.

H Πειραιώς θα εμφανίσει στο δεύτερο τρίμηνο μη επαναλαμβανόμενα κέρδη 399 εκατ. ευρώ λόγω του αρνητικού goodwill από την εξαγορά της Millennium. Και αυτό γιατί έδωσε 1 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μια τράπεζα με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν περαιτέρω πτώση στα λειτουργικά κόστη, λόγω μειώσεων στο δίκτυο και στις αμοιβές του προσωπικού και των εν εξελίξει αναδιαρθρώσεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!