Εντούτοις τα πρώτα αδιάβροχα smartphones δεν έτυχαν της αποδοχής που μάλλον θα περίμεναν αναλυτές και βιομηχανία. Μάλιστα, το πρώτο με δυνατότητα χρήσης και μέσα στο νερό, το πολλά υποσχόμενο Eluga της Panasonic -μέσω το οποίου η ιαπωνική εταιρεία επιχείρησε την επιστροφή της στην εν λόγω αγορά, βούλιαξε πριν της ώρας του στα βαθιά νερά του ανταγωνισμού.
Μέχρι που η Sony Mobile παρουσίασε το κορυφαίο (από κάθε πλευρά) Xperia Z, το οποίο όχι μόνο δεν φοβάται την επαφή με το νερό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάτω ή μέσα σε αυτό! Εκτός, λοιπόν, του εντυπωσιασμού και της έκπληξης που προκαλεί, σε όποιον αγνοεί την πραγματικότητα ενός κινητού τηλεφώνου το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στο άγγιγμα με βρεγμένα χέρια ή ξεπλένεται κάτω από τη βρύση και προφανώς είναι έτοιμο να μεταδώσει στα social media εικόνες και βίντεο μέσα από το νερό, το flagship της Sony Mobile προκάλεσε και το εύλογο ερώτημα: Γιατί κάποιος, που μπορεί και ξοδεύει ένα μηνιάτικο (και βάλε) για μια συσκευή, να μην απολαμβάνει και των προνομίων που προσφέρει η αντοχής της στην επαφή με το νερό;
Το αδιάβροχο γάντι που πέταξαν στο νερό οι Ιάπωνες, μάζεψαν φυσιολογικά πρώτοι οι Κορεάτες γείτονές τους της Samsung και μάλιστα από την κυρίαρχη θέση του κατασκευαστή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις smartphones. Δυο μήνες μετά την παρουσίαση του νέου τους κορυφαίου Galaxy S4, η ανθεκτική στο νερό και τη σκόνη εκδοχή του με την προσθήκη «Active» επιβεβαίωσε τις εικασίες πως τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα είναι σύντομα δεδομένα για αρκετές συσκευές της μεσαίας και premium κατηγορίας. Αυτές που συν τοις άλλοις έχουν συνήθως (ελέω δεσμεύσεων συμβολαίου και υψηλής τιμής) κύκλο ζωής πολύ μεγαλύτερο του ενός έτους. Η πρώτη, λοιπόν, επαφή με το Samsung Galaxy S4 Active, μαρτυρά πως η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να μην σχεδιάστηκε από την πρώτη μολυβιά για... μακροβούτια, αλλά οι βελτιώσεις στεγανοποίησης που έχει υποστεί την καθιστούν ένα αξιόπιστο εργαλείο καταγραφής των υγρών, καλοκαιριών – και όχι μόνο – περιπετειών μας. Πρώτη βασική διαφορά το καπάκι της πίσω όψης, το οποίο περιμετρικά από τη μέσα του πλευρά διαθέτει ένα λαστιχάκι, εμποδίζοντας την υγρασία να φτάσει στην μπαταρία και τα υπόλοιπα ευαίσθητα σημεία της συσκευής –το προσεκτικό κλείσιμό του είναι η βασική οδηγία που δίνει η Samsung, προτού η συσκευή έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες ελαστικές άκρες –στο πάνω και το κάτω μέρος, οι οποίες προστατεύουν το Active από γρατσουνιές σε επαφή με σκληρές επιφάνειες και πτώσεις από πολύ μικρό ύψος, αυξάνουν ελάχιστα (μιλάμε για χιλιοστά) τον πάχος και το βάρος του (153 από 130 γραμμάρια για τους αριθμολάγνους), συγκριτικά με το αρχέτυπο S4.
Παραδόξως και ενώ η εντυπωσιακή 5ιντση οθόνη αφής (των 441 ppi) του Galaxy S4 προστατεύεται από το νέο κρύσταλλο Gorilla 3, οι Κορεάτες επέλεξαν το προηγούμενο Gorilla 2 για την οθόνη του Active –το σάντουιτς της οποίας κατά άλλα δεν διαφέρει σε τίποτα μεταξύ των δυο συσκευών. Μια πιθανή εξήγηση είναι η πρόθεσή τους να διατηρήσουν κάποια κορυφαία χαρακτηριστικά για το αρχικό S4, προς αποφυγή κανιβαλιστικών τάσεων μεταξύ των δυο συσκευών. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η απόφασή τους να εξοπλίσουν το Active με φωτογραφικό αισθητήρα 8 MPixels, κρατώντας τον 13άρι για το «βασικό» μοντέλο.
Πάντως, το ίδιο, στην έκδοση των δυο συσκευών για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, είναι το τσιπ του επεξεργαστή. Δηλαδή ο τετραπύρηνος Snapdragon 600 της Qualcomm –τον οποίο μεταξύ άλλων φοράνε τα HTC One και LG Optimus G Pro. Σημειώνεται πως σε κάποιες μεγάλες αγορές και ειδικότερα στην έκδοση των 32Gb, η Samsung εφοδιάζει πλέον το Galaxy S4 με τον ολοκαίνουργιο οκταπύρηνο Exynos 5 Octa, τον οποίο έχει αναπτύξει και παράγει η ίδια.
Πέρα και από το επίπεδο των νανοχιλιοστών οι δυο συσκευές δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές. Οι «μαγικές» δυνατότητες του νέου Galaxy S4 και η ανταπόκρισή του στις κινήσεις και το βλέμμα του χρήστη είναι και εδώ παρούσες, όπως και η «ευρύχωρη» μπαταρία των 2.600 mAh. Με τον λιγότερο ενεργοβόρο τετραπύρηνο Snapdragon κρατάει το καμάρι της Samsung ζωντανό από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακόμη και με εντατική χρήση και όλα τα καλούδια του σε λειτουργία. Στις λεπτομέρειες, η λειτουργία λήψεων μέσα στο νερό – με την προφανή ονομασία «Aqua» - προτείνεται από τη Samsung, χωρίς να διευκρινίζεται αν εκτός από το τιρκουάζ φίλτρο στις λήψεις, διαφοροποιεί κάτι άλλο στη λειτουργία των οπτικών μερών ή συνολικότερα του τηλεφώνου. Στην πράξη το Galaxy S4 Active τα καταφέρνει αρκετά καλά κάτω από το νερό, λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας φωτογραφίας και βίντεο. Μάλιστα, διατηρεί τη σύνδεση Wi-Fi (αλλά όχι και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας) στο ελάχιστο βάθος (το ένα μέτρο είναι το όριο βάσει πιστοποίησης της συσκευής), επιτρέποντας έτσι την ενασχόληση με το δίχως άλλο εξωτικό άθλημα του... scuba-posting!
Εκεί που το Galaxy S4 Active παίρνει χαμηλότερο βαθμό είναι η ανταπόκριση της οθόνης αφής στο άγγιγμα με βρεγμένα χέρια ή κάτω από το νερό. Κάτι το οποίο μάλλον διαπίστωσαν πρώτοι οι Κορεάτες μηχανικοί και προέβλεψαν τη ενεργοποίηση της λήψης φωτογραφιών ή βίντεο με τη χρήση και των εξωτερικών πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης του ήχου. Τον κατοπινό ανασχεδιασμό της συσκευής, προκειμένου να αποκτήσει αντοχή στην επαφή με το νερό, ίσως να μαρτυρά και η ευαισθησία της οπής σύνδεσης των ακουστικών, η οποία δεν διαθέτει ελαστικό κάλυμμα – όπως η mini USB φόρτισης – και συνήθως συγκρατεί την υγρασία, με αποτέλεσμα το μικρό-βραχυκύκλωμα που κάνει τη συσκευή να «βλέπει» ότι έχει συνδεθεί κάποιο headset. Το στέγνωμα με το πιστολάκι για τα μαλλιά έδωσε τη λύση. Επιπλέον, όπως παραδέχεται και η Samsung «υπάρχει πιθανότητα το νερό να φράξει την εσοχή του μικρόφωνου.
Σε αυτήν την περίπτωση ο χρήστης θα χρειαστεί να ανακινήσει καλά τη συσκευή ή να τη στεγνώσει με αέρα». Συνίσταται, επίσης, μετά από οποιαδήποτε επαφή με θαλασσινό νερό ή (συνήθως χλωριωμένο) νερό πισίνας η συσκευή να ξεπλένεται καλά με καθαρό νερό.
Συμπτωματικά ή όχι, χρειάστηκαν πάντως πέντε συνεχόμενες βουτιές με την εγγραφή βίντεο ενεργοποιημένη για να ζοριστεί το Galaxy S4 Active και να επανεκκινήσει από μόνο του, χωρίς άλλα προβλήματα στη συνέχεια.
Στις γενικές παρατηρήσεις και η καθυστέρηση διάθεσης αναβάθμισης του firmware της συσκευής από τη Samsung -τουλάχιστον μέχρι την περίοδο της δοκιμής οπότε ήταν ήδη διαθέσιμη για το S4, προκειμένου να ξεκλειδώσει το μενού των LTE λειτουργιών και να είναι εφικτή η σύνδεση στα 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Η προτεινόμενη τιμή λιανικής του Galaxy S4 Active είναι 669 ευρώ, οριακά δηλαδή χαμηλότερη από αυτή της βασικής έκδοσης.