tromaktiko: Το υποβρύχιο καλώδιο της Κρήτης στο μικροσκόπιο [Video]

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το υποβρύχιο καλώδιο της Κρήτης στο μικροσκόπιο [Video]



Συνάντηση είχε στη Λότζια ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης με τον...
Πρόεδρο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) Γιώργο Κόλλια.

Τη συνάντηση απασχόλησαν οι προοπτικές από την απόφαση για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, αλλά και η απομάκρυνση του υποσταθμού της Θερίσου, και των δικτύων υψηλής τάσης. Για το δεύτερο ο δήμαρχος Ηρακλείου έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στον κ. Κόλλια.

Για το θέμα της καλωδιακής σύνδεσης της Κρήτης ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, ο κ. Κόλλιας το χαρακτήρισε απαραίτο για την ασφάλεια και την επάρκεια των νησιών, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει χρονιδιαγράμματα.

Ο κ. Κουράκης έθεσε αίτημα αποξύλωσης των στύλων του Δικτύου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ που έχουν υπογειοποιηθεί στο Ηράκλειο, καθώς και την υπογειοποίηση του Δικτύου Υπερηψηλής Τάσης από τα Ληνοπεράματα προς την Ανατολική Κρήτη, στο κομμάτι που περνά μέσα από το Ηράκλειο, και δημιουργεί πρόβλημα στις απαλλοτριώσεις. Επίσης τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των μονάδων βιολογικών καθαρισμών (τα τιμολόγια να μετατραπούν από Εμπορικά σε Βιομηχανικά) και το κόστος της μετατόπισης –μεταφοράς του δικτύου της ΔΕΗ σε περιπτώσεις εφαρμογής του Σχεδίου πόλης να επιβαρύνει τη Δημόσια Επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει αποψιλωθεί το παλαιό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Δημοτική Αρχή ώστε και αυτά να επιλυθούν.

O κ. Κόλλιας, χαρακτήρισε "κακό" το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου, να επιβάλλει στη ΔΕΔΔΗΕ για την απομάκρυνση των στύλων της ΔΕΗ, λέγοντας ότι ατο ακολουθούν και άλλοι δήμοι, δημιουργώντας πρόβλημα στην επιχείρηση.

Για το θέμα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα ο κ. Κουράκης του παρέδωσε γραπτώς της θέσεις του και το τι χρειάζεται να προσεχθεί προς όφελος του νησιού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Π.Ε.Δ ΚΡΗΤΗ

Τι χρειάζεται να προσεχθεί;

Η καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα γίνει ούτως ή άλλως, είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων, η διεθνής τάση, να διασυνδέονται μεταξύ τους τα ηλεκτρικά συστήματα. Επιπλέον, το επιβάλει το πλούσιο αιολικό δυναμικό του νησιού. Όμως, υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα γιατί διαφορετικά η Κρήτη κινδυνεύει να γυρίσει πολλές σελίδες πίσω όσον αφορά στην ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας.

1. Η διασύνδεση των δυο συστημάτων (Κρήτης - Ηπειρωτικού) θα έχει ως προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής στο νησί και όχι ηλεκτροδότηση της Κρήτης με μπαλαντέζα, η οποία κάθε φορά που θα παρουσιάζει ζημιά θα σβήνει η Κρήτη.

2. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης των νέων μονάδων βάσεως (μαζούτ ή φυσικού αερίου) πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και όχι να σταματήσει εξ αιτίας της εγκατάστασης του καλωδίου. Ούτε πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα και να αρχίσουν να εγκαθίστανται αεριοστρόβιλοι αντί μονάδων βάσεως με την προοπτική να λειτουργούν περιστασιακά.

3. Απεναντίας, σταμάτημα λειτουργίας των μονάδων τοπικά ή περιστασιακή λειτουργία, θα είχε ως αποτέλεσμα, πλην των άλλων, και τεράστιες συνέπειες για την ανεργία στο νησί και την κίνηση της τοπικής οικονομίας από τις δραστηριότητες των Εργοστασίων της ΔΕΗ κλπ.

4. Η μεταφορά ενέργειας από το ηπειρωτικό σύστημα, όταν δεν φυσάει άνεμος, έχει απώλειες 8 έως 10% και επομένως, δεν είναι λογικό η ενέργεια να παράγεται στην Πελοπόννησο ή τη Μακεδονία για να μεταφέρεται στη Κρήτη. Χρειάζονται σύγχρονες μονάδες βάσεως Φυσικού Αερίου στον Αθερινόλακκο και την Κοράκια

5 Οι μελέτες που έχουν δει το φως και οι σκέψεις που γίνονται, δείχνουν να λειτουργεί το νησί ακόμη και με χωρίς καμιά μονάδα παραγωγής τοπικά, κάτι που θα ήταν καταστροφικό.

6. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ισχυρός και στελεχωμένος Διαχειριστής Νησιών (υπάρχει πληθώρα ικανότατων επιστημόνων στην Κρήτη) που θα βρίσκεται στο νησί, κοντά στις τοπικές Αρχές. Διαφορετικά, θα δίδονται μελέτες σε κάποιους και θα είναι εύκολο εκείνοι να υπηρετήσουν συμφέροντα ξένα προς το συμφέρον του τόπου.

cretalive.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!