αφανισμό. Ετσι, ενώ το 2008 υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη 3.000 σημεία πώλησης, σήμερα υπάρχουν μόνον 1.500. Ομως τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα που έκλεισαν δεν είναι μόνον τα μισά, αλλά πολύ περισσότερα.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Καπνοπωλών Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Κώστας Ιακώβου, από τις 1.500 επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα στο νομό μόνον οι μισές ανήκουν σε παλιούς επαγγελματίες οι οποίοι παραμένουν στον κλάδο επί χρόνια. «Τα υπόλοιπα 750 περίπτερα και ψιλικατζίδικα ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους οι οποίοι είτε απολύθηκαν και θέλησαν να επενδύσουν την αποζημίωση που πήραν, είτε σε ανθρώπους άνεργους που είχαν στην άκρη λίγα χρήματα και θέλησαν να κάνουν μια δική τους δουλειά για να βγάζουν μεροκάματο. Ομως οι επιχειρήσεις αυτές ως επί το πλείστον δε γνωρίζουν άνθηση. Αντίθετα, ανοίγουν για λίγο καιρό, μετά κλείνουν και οι νέοι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τις μεταπουλήσουν», σημειώνει ο κ. Ιακώβου.
Επιβίωση
Οπως επισημαίνει ο κ. Ιακώβου, αυτοί που επιβιώνουν και διατηρούν τις επιχειρήσεις τους είναι οι επαγγελματίες που ασχολούνται συστηματικά με τη δουλειά τους και κάνουν τις σωστές κινήσεις και επενδύσεις. «Ο επαγγελματίας ψάχνει διαρκώς τις καλύτερες τιμές στα ζαχαρώδη προϊόντα, τα οποία καθημερινά παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις. Οσο πιο φτηνά αγοραστούν όμως, τόσο πιο φτηνά θα πουληθούν και άρα θα υπάρχει κατανάλωση. Γενικά χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, αγώνας και παρακολούθηση των τιμών, ώστε να έχεις προσιτές τιμές και άρα πελατεία», εξηγεί ο κ. Ιακώβου.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κλάδος «πονά» και από την υψηλή φορολόγηση, ενώ, όπως λέει, ισχυρό πλήγμα δημιουργούν τα λαθραία τσιγάρα. «Αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη τα λαθραία τσιγάρα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% στο μερίδιο της αγοράς, όμως κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα. Από αυτήν την ιστορία και εμείς οι επαγγελματίες χάνουμε αλλά και το κράτος», καταλήγει ο κ. Ιακώβου.
agelioforos.gr