Το χρόνιο πρόβλημα του Πανεπιστημίου, όπως και όλων των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας, δεν είναι άλλο από τα ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια των Φοιτητών Εστιών που δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των φοιτητών.
Στην περίπτωση του ΔΠΘ οι Εστίες και των τεσσάρων πόλεων του Πανεπιστημίου της Θράκης, ήτοι της Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, αριθμούν μόλις 700 κλίνες, τη στιγμή που μόνο φέτος το Πανεπιστήμιο θα δεχθεί 3.150 πρωτοετείς φοιτητές.
Ήδη μετά και την ανακοίνωση των βάσεων οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι ήρθαν σε επαφή με τις γραμματείες των Εστιών του ΔΠΘ ώστε να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν, τα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούν αλλά και ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επιλογής των τελικών δικαιούχων.
Ακόμη ωστόσο και εάν κάποιος πρωτοετής φοιτητής καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο “συμβόλαιο” παραχώρησης ενός δωματίου στις Εστίες του ΔΠΘ, η διάρκεια αυτού δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο, με τον φοιτητή στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους να υποβάλει εκ νέου τα δικαιολογητικά του και η αίτησή του να επανεξετάζεται. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ή υπάρξει κάποιος φοιτητής που πληροί περισσότερα τότε θα μείνει χωρίς δωμάτιο.
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη του ΔΠΘ κ. Γιώργο Κώστα, αρμόδιο σε ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, στις Φοιτητικές Εστίες υπάρχουν φοιτητές που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα δωμάτια τους, καθώς έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο από τον Νόμο χρόνο φοίτησης (Ν+2) και ως εκ τούτου πλέον δεν πληρούν τα κριτήρια διαμονής σε κάποιο δωμάτιο των Εστιών.
Οι Φοιτητικές Εστίες της πόλη της Ξάνθης παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από πλευράς των φοιτητών, με τις αιτήσεις να χτυπούν κόκκινο και τις υπόλοιπες πόλεις της Θράκης να ακολουθούν.
ThrakiToday