Η ώρα των εισαγγελέων έφθασε στη δίκη για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα, με βασικό κατηγορούμενο τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, καθώς οι απολογίες των εμπλεκομένων στην...
πολύκροτη υπόθεση έλαβαν τέλος και το δικαστήριο εισήλθε στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία.
Ολοι οι κατηγορούμενοι έχουν κληθεί από τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Χρ. Κατσιάνη την προσεχή Τρίτη «να προσθέσουν αν θέλουν ακόμα κάτι», ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να εξετασθεί «κατ’ αντιπαράσταση» ο Ακης Τσοχατζόπουλος με συγκατηγορουμένους του.
Ο πρώην υπουργός, που αντιμετωπίζει βαρύτατο κατηγορητήριο, απολογήθηκε για τρεις ημέρες επί συνολικά 15 ώρες, εμμένοντας στη θέση ότι η δίωξη του είναι πολιτική και προϊόν σκευωρίας. «Δεν δωροδοκήθηκα, είμαι στοχοποιημένος» είπε ο κ.Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ενώ χαρακτήρισε «σενάρια πληρωμών» τα επιβαρυντικά στοιχεία που συνθέτουν το κατηγορητήριο και προέρχονται από ανοίγματα λογαριασμών και έγγραφα που τον ενοχοποιούν και βρέθηκαν στο αρχείο του.
Για τις δεκάδες σημειώσεις και τα προσωπικά του ημερολόγια, οι απαντήσεις του στηρίχθηκαν στη θέση ότι «όλα αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί κανείς να βγάλει κάποιο συμπέρασμα», ενώ αρνήθηκε ότι διαθέτει ακίνητα και προσωπικούς λογαριασμούς.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος που επιχείρησε να προσδώσει πολιτική χροιά στην υπόθεσή του, δεν κατέθεσε κανένα ουσιαστικό στοιχείο για να αντικρούσει τις κατηγορίες σε βάρος του και δεν απάντησε ούτε και στις ερωτήσεις δικαστών και εισαγγελέων για αυταπόδεικτα έγγραφα που τον ενοχοποιούν. Ακόμα και σε ερώτηση του εισαγγελέα κ. Παν. Παναγιωτόπουλου για έμβασμα που βρέθηκε πάνω στο γραφείο του, κατασχέθηκε και είναι στη δικογραφία, η απάντησή του ήταν: «Ποιο έμβασμα, μη λέμε ό,τι θέλουμε. Πού το είδατε εσείς το έμβασμα;» για να αναγκάσει τον εισαγγελέα να του πει: «Τι ποιο έμβασμα, εδώ το έχουμε το έμβασμα, στο γραφείο σας βρέθηκε...».
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, βετεράνος της πολιτικής, μίλησε εκτενώς για το κλίμα της εποχής στις αρχές του 2000, τα εξοπλιστικά προγράμματα και άλλα, αποφεύγοντας, όπως του είπε και ο πρόεδρος κ. Χρ. Κατσιάνης, «να μπει στο ψητό...».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο στενός του συνεργάτης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, γενικός διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργείας του, Ιω. Σμπώκος. Υπεραμύνθηκε των επιλογών του, έκανε αίσθηση στο δικαστήριο με τη μεθοδικότητα της απολογίας του και τη συγκρότησή του, αλλά δεν απάντησε για τις μίζες και αν πήρε χρήματα από τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
«Το λάδι και το νερό δεν αναμειγνύονται» ήταν η φράση που είπε ο Ιω. Σμπώκος, απαντώντας στο κατηγορητήριο που τον φέρει ως βασικό αποδέκτη και διακινητή εκατομμυρίων ευρώ από τις μίζες, ενώ η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού, δήλωσε «παντελώς αθώα» και αναρωτήθηκε αν «κάποιος άλλος φυλακίστηκε για κρόσσια, κουρτίνες και καναπέδες» δίχως ωστόσο να απαντήσει και να αντικρούσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία του κατηγορητηρίου.
«Εμβληματική» φυσιογνωμία αυτής της δίκης ο Νίκος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, «εξ απορρήτων» του για χρόνια που έχει αποκαλύψει πολλά και σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης. Κάλεσε πολλές φορές τον Ακη Τσοχατζόπουλο «να πει την αλήθεια» και δεν άφησε ούτε ένα περιστατικό που άκουσε να διαδραματίζεται στο κελί του πρώην υπουργού που να μην το πει στο δικαστήριο.
Στον πρώην υπουργό δεν χαρίστηκε ούτε η επί σειρά ετών λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου που τον «έκαψε» απολογούμενη, όπως το ίδιο έκανε και ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη Γ. Σαχπατζίδης.
kathimerini.gr