λόγω διαμαρτυρίας για τη ρατσιστική αιμοδοσία της “Χρυσής Αυγής”» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ .
Στην ερώτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:
«Στις 27 Απριλίου 2013 στο Νοσοκομείο Σάμου, η “Χρυσή Αυγή” κάλεσε τα μέλη της σε πανελλαδική αιμοδοσία “μόνο για Έλληνες” παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία και την ιατρική δεοντολογία που δεν επιτρέπουν φυλετική ή άλλου είδους διάκριση στην εθελοντική αιμοδοσία. Με τον τρόπο αυτό η εν λόγω οργάνωση εκδήλωσε για άλλη μια φορά το ρατσιστικό της πρόσωπο χωρίς επιτυχία, αφού η συγκεκριμένη απαράδεκτη πρακτική της συνάντησε σθεναρή αντίδραση από πλήθος εργαζομένων του Νοσοκομείου και πολιτών της Σάμου.
Η αιμοδοσία στην Ελλάδα υποχρεούται νομικά να αποδέχεται τον κώδικα της International Society of Blood Transfusion που στο άρθρο 6 ορίζει ότι “η αιμοδοσία δεν πρέπει να βασίζεται σε διάκριση κανενός είδους (φύλου, φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας). Ούτε ο δότης ούτε ο εν δυνάμει λήπτης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την άσκηση κάποιας τέτοιας διάκρισης”. Εξάλλου τόσο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε σχετικές ανακοινώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πρόσβαση στο αίμα δεν επηρεάζεται από φυλετικά ή εθνικά κριτήρια και έχουν καταδικάσει τη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού σε εκδηλώσεις διακρίσεων, καθώς παραβιάζεται βάναυσα ο όρκος και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας.
Παρόλα αυτά, η πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου, κα Β. Σιδέρη-Πατλάκα με αναφορά της την ίδια ημέρα παρέπεμψε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου, τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη ματαίωση της ρατσιστικής αιμοδοσίας και στη συνέχεια ο Εισαγγελέας προέβη σε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Επειδή, η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη αλτρουισμού, ανθρωπιστικής ευαισθησίας και κοινωνικής προσφοράς ασύμβατη με τη μισαλλοδοξία και τις ρατσιστικές διακρίσεις που πρεσβεύει η «Χρυσή Αυγή».
Επειδή, η απόπειρα ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας για τη ρατσιστική αιμοδοσία της «Χρυσής Αυγής» στις 27/04/2013 αποτελεί σαφή παρέμβαση των διοικητικών και δικαστικών αρχών υπέρ των απαράδεκτων πρακτικών της εν λόγω οργάνωσης, δηλαδή αποτελεί προσπάθεια νομιμοποίησης της εθελοντικής αιμοδοσίας με διάκριση βάσει εθνικών και φυλετικών χαρακτηριστικών.
Επειδή, η παραπάνω παρέμβαση συνιστά σαφή παραβίαση του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και απόπειρα εκφοβισμού μέσω της απειλούμενης πειθαρχικής και ποινικής δίωξης των εργαζομένων που αντέδρασαν υπερασπιζόμενοι την ιατρική δεοντολογία βάσει των αρχών της ισότητας και της δημοκρατίας.
Επειδή, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πειθαρχικών και ποινικών διώξεων, δηλαδή επιβραβεύονται η δράση και οι απόψεις της εν λόγω οργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα ποινικοποιείται η αντιρατσιστική αντίδραση.
Επειδή, με τη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου δημοσίων υπαλλήλων όπου όλοι μπορούν να χαρακτηριστούν συλλήβδην ως επίορκοι και σε περίπτωση παραπομπής τους στο πειθαρχικό συμβούλιο να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή να απολυθούν, στην ουσία αποδεικνύεται το μέγεθος των ενεργειών αυτών και οι ευθύνες της διοίκησης που τρομοκρατεί και διώκει όσους αντιδρούν στη χρήση υπηρεσιών νοσοκομείου για ρατσιστικούς σκοπούς.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Θεωρούν νόμιμη τη ρατσιστική αιμοδοσία της "Χρυσής Αυγής" "Μόνο για Έλληνες" και παράνομη την αντιρατσιστική διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να σταματήσει η ρατσιστική παρέμβαση της «Χρυσής Αυγής» στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και ειδικότερα τι προτίθενται να πράξουν με τις τράπεζες αίματος με την ονομασία «πράσινη πτέρυγα» που έχει συστήσει και διαχειρίζεται η «Χρυσή Αυγή» σε πολλά νοσοκομεία, γεγονός που της παρέχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται κατά το δοκούν ίσο αριθμό μονάδων αίματος με αυτόν που καταθέτουν τα μέλη της στην «πράσινη πτέρυγα», δηλαδή να υλοποιεί στην πράξη την αιμοδοσία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά;
3. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για την ποινική δίωξη μελών της "Χρυσής Αυγής" που επιβάλλουν στα δημόσια νοσοκομεία την πρακτική της αιμοδοσίας "μόνο για Έλληνες";»
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Νίκος Βούτσης
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Γιώργος Βαρεμένος
Δημήτρης Γάκης
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Ηρώ Διώτη
Ρένα Δούρου
Θοδωρής Δρίτσας
Κώστας Ζαχαριάς
Γιάννης Ζερδελής
Αγνή Καλογερή
Μαρία Κανελλοπούλου
Χαρά Καφαντάρη
Βασίλης Κυριακάκης
Νίκος Μιχαλάκης
Ιωάννης Μιχελογιαννάκης
Κώστας Μπάρκας
Μαρία Μπόλαρη
Ανδρέας Ξανθός
Δημήτρης Παπαδημούλης
Θανάσης Πετράκος
Σοφία Σακοράφα
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δημήτρης Στρατούλης
Νίκος Συρμαλένιος
Μαρία Τριανταφύλλου
Δημήτρης Τσουκαλάς
Δέσποινα Χαραλαμπίδου