απηύθυνε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, από το «Διεθνές Φόρουμ Διαλόγου Αλπμπαχ», στο ομώνυμο αυστριακό θέρετρο, όπου συμμετείχε, μεταξύ άλλων διεθνών προσωπικοτήτων και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, η χρήση χημικών όπλων είναι απόλυτα καταδικαστέα, ωστόσο προτού γίνουν σκέψεις για εκδικητικά κτυπήματα θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων και ο ίδιος θεωρεί λογικό ότι τη στιγμή που υπήρξε αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία, θα πρέπει να αναμένεται το αποτέλεσμα των ερευνών της.
Στις δηλώσεις του στο Αλπμπαχ, ο κ. Φίσερ τάχθηκε σαφώς κατά μιας επέμβασης μιας «ομάδας υποστήριξης» ή μιας «συμμαχίας προθύμων», καθώς, όπως επισήμανε, μια δράση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ εκλεκτική και προβάλει το ερώτημα ποια ομάδα επιτρέπεται να κάνει τέτοιες επεμβάσεις και ποια όχι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος είναι επιφυλακτικός απέναντι στη συζήτηση για στρατιωτικές δράσεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με αυτοάμυνα ή με αποστολές επιβολής κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως αυτό δεν αρκεί, «όμως ποιός μπορεί να μου κατονομάσει μια εναλλακτική επιλογή», αναρωτήθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.
Στο μεταξύ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», επισημαίνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα στρατιωτικό κτύπημα στη Συρία είναι πολύ κοντά, διευκρινίζει πως κριτήριο για τη στάση της Αυστρίας ως προς μία στρατιωτική επέμβαση εκεί, θα αποτελέσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από την κατάθεση σε αυτό αδιάσειστων αποδείξεων ότι υπήρξε χρήση χημικών όπλων.
Κατά την άποψή του, αν τα στοιχεία αυτά είναι αδιάσειστα, καμία χώρα δεν μπορεί να τα αγνοήσει και να αρνηθεί τη συγκατάθεσή της σε μια στρατιωτική επιχείρηση και εφόσον υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Διεθνής Κοινότητα αποφασίσει πως είναι αναγκαία μια στρατιωτική δράση, τότε η Αυστρία θα συμπαραταχθεί.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει πως δεν θα πρόκειται για ενεργό συμμετοχή, καθώς η χώρα του δεν διαθέτει ούτε μεγάλα πολεμικά πλοία ούτε τα κατάλληλα αεροσκάφη για μια τέτοια επιχείρηση, θα έδινε, όμως, την άδεια για υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της (σ.σ. τις οποίες προς το παρόν έχει απαγορεύσει σε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ) και θα συμμετείχε στο βαθμό που αρμόζει σε ουδέτερη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως στην Αυστρία τόσο η κυβέρνηση συνασπισμού - Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος - όσο και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, χωρίς να υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για παράνομη και ανεύθυνη ενέργεια.