γερμανικό περιοδικό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση προηγούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι περιήλθε στην κατοχή του απόρρητο έγγραφο που παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν -ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε στο φως της δημοσιότητας απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα αμερικανικά προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των επικοινωνιών- και το οποίο υποδεικνύει ως ένοχο για την κυβερνοεπίθεση εις βάρος της ημικρατικής Belgacom τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών (GCHQ).
Οι αποκαλύψεις αυτές είναι οι τελευταίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο κατασκοπείας που ξέσπασε χάρη στις διαρροές στοιχείων από τον Σνόουντεν. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με αρκετές άλλες χώρες κι έχει φέρει τη Βρετανία στο επίκεντρο της δημοσιότητας, σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Η GCHQ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel λέγοντας ότι δεν σχολιάζει τέτοιας φύσης θέματα.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η επιχείρηση της Belgacom έφερε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Σοσιαλιστής". Το Βέλγιο έχει Σοσιαλιστή πρωθυπουργό —τον Έλιο Ντι Ρούπο— από το 2011 ύστερα από τις εκλογές του προηγούμενου χρόνου.
Το περιοδικό γράφει ότι η πρόσβαση εξασφαλίστηκε το 2010 και ο σκοπός της επιχείρησης ήταν "να επιτρέψει την καλύτερη εκμετάλλευση της Belgacom" και να κατανοήσει καλύτερα τις υποδομές της.
Η Belgacom ανακάλυψε το malware ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησε στα συστήματά της μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Σνόουντεν για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις.
Οι βελγικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν την υπόθεση.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν αρχικά την επιχείρηση στην αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατηγορώντας την ότι υπέκλεπτε διεθνείς τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω του δικτύου της Belgacom, κυρίως προς χώρες όπως η Υεμένη και η Συρία.
Στο Βέλγιο δραστηριοποιείται η ισλαμιστική διαδικτυακή οργάνωση Sharia4Belgium, η οποία θεωρείται ύποπτη για τη στρατολόγηση μαχητών για τη Συρία.
"Αν πρόκειται για ηλεκτρονική κατασκοπεία, η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά την εισβολή και την παραβίαση της ακεραιότητας της δημόσιας εταιρείας", ανέφερε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή του ο Ντι Ρούπο.
Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν έκτοτε ότι το γραφείο του Ντι Ρούπο και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επίσης έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων στο παρελθόν, παρότι στις περιπτώσεις αυτές ύποπτη θεωρήθηκε η Κίνα.
lefteria.blogspot.gr