tromaktiko: Το σύστημα πληροφοριών των ΗΠΑ ασθενεί σοβαρά…

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Το σύστημα πληροφοριών των ΗΠΑ ασθενεί σοβαρά…



Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πρόκειται φέτος να δαπανήσουν 52 δις δολάρια ΗΠΑ για τη συλλογή πληροφοριών η ποιότητα και... επάρκεια τους συχνά αποδεικνύεται ανεπαρκής για την προστασία της εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας βασίζεται στον διαβαθμισμένο προϋπολογισμό της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών ο οποίος της παραδόθηκε από τον Edward Snowden. Παρόλα αυτά δεν δημοσίευσε λεπτομέρειες του προϋπολογισμού κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία επικαλέστηκε τους κινδύνους που θα δημιουργούσε η αποκάλυψη τους. Υπενθυμίζεται, ότι ενώ το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών γνωστοποιείται κάθε χρόνο, εν τούτοις το περιεχόμενο του είναι αυστηρά διαβαθμισμένο, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα στην κατελυθυνση της διαφάνειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

>Οι CIA (Central Intelligence Agency) και NSA / CSS (National Security Agency / Central Security Service) έχουν εξαπολύσει επιθετικές επιχειρήσεις στο κυβερνοχώρο προκειμένου να διεισδύσουν σε εχθρικά δίκτυα υπολογιστών ώστε να υποκλέψουν πληροφορίες και να εκτελέσουν δολιοφθορές.

>Η CIA έχει ετήσιο προϋπολογισμό 14 δις δολάρια ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με τις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά ωχριά εμπρός στον προϋπολογισμό της NSA που ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 28 δις δολαρίων ΗΠΑ!

>Η NSA σχεδίαζε την έρευνα περισσότερων από 4.000 «εσωτερικών απειλών», όπως χαρακτηρίζονται οι περιπτώσεις όπου κάποιο από τα στελέχη της υπηρεσίας αποκαλύπτει διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Εάν οι νέες αποκαλύψεις από τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν προσφέρονται για κάποιο συμπέρασμα, αυτό είναι ότι δεν φθάνει μόνο να ξοδεύεις, ούτε μόνο να συλλέγεις κάθε λογής πληροφορία. Η πλειοψηφία έχει την τάση να μυθοποιεί τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να σκέφτεται πολύ απλά πράγματα…

Μπορεί να γίνει γνωστή, έγκαιρα (ούτε αυτό είναι εξασφαλισμένο) μια σημαντική πληροφορία. Θα αποδειχθεί όμως εντελώς άχρηστη εάν δεν αξιοποιηθεί σωστά, ώστε να φθάσει εγκαίρως στους υπεύθυνους να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, ώστε να αποδειχθεί σωτήρια για την εθνική ασφάλεια.

Όταν προκύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτιάξει ένα χαοτικό σύστημα με 16 μυστικές υπηρεσίες και περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους στον τομέα των κάθε λογής πληροφοριών. Όμως τίποτε απολύτως δεν διασφαλίζει ότι μια σημαντική πληροφορία θα συλλεχτεί από τον κατάλληλο άνθρωπο ώστε καταρχήν να «μυριστεί» την ιδιαίτερη σημασία της και να την προωθήσει στη δομή της μυστικής υπηρεσίας για ανάλυση και μάλιστα με υπόμνηση ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Τίποτα δεν διασφαλίζει ότι π.χ. ένας μεσαίος προϊστάμενος τμήματος θα την αξιοποιήσει κατάλληλα και δεν θα την υποτιμήσει, με αποτέλεσμα να χαθεί κάπου στα δισεκατομμύρια των πληροφοριών που συλλέγονται. Ακόμα όμως κι αν προχωρήσει και φτάσει στην ηγεσία μιας μυστικής υπηρεσίας, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι εκεί η ιεράρχησή της θα γίνει σωστά ώστε να ειδοποιηθεί ο πρόεδρος – εάν δεν είναι ήδη αργά, αφού οι γραφειοκρατίες είναι γνωστές για τα αργά αντανακλαστικά τους… – και να δοθούν κατάλληλες οδηγίες για την προστασία της χώρας.

Έρχεται κάποια στιγμή και δεν γίνεται σωστή αξιολόγηση υπάρχουσας πληροφορίας και ακολουθεί τραγωδία. Το πρόβλημα είναι, ότι η μυθοποίηση που επικρατεί για την ισχύ αυτών των υπηρεσιών, αυτή δηλαδή η μη ορθολογική αντιμετώπισή τους, οδηγεί στην εμφάνιση των γνωστών εύπεπτων συνωμοτικών θεωρήσεων μιας κατά βάση πολύ πιο απλής πραγματικότητας.

Αυτές οι θεωρίες που γίνονται πιστευτές καθότι είναι συχνά εύσχημες, στην ουσία βολεύουν τις μυστικές υπηρεσίες, αφού αναπαράγουν ασυνείδητα το στερεότυπο του παντοδύναμου χαρακτήρα τους, ενώ στην πραγματικότητα είναι οργανισμοί με πάμπολλα προβλήματα, που εάν βρισκόντουσαν στην Ελλάδα, στην κατάσταση που περιγράφεται, θα πίεζε ασφυκτικά για «λουκέτο» η Τρόικα (!) χαρακτηρίζοντάς τους αναποτελεσματικούς και πολυδάπανους…

Κατά συνέπεια, εάν κάτι μας διδάσκει η αφορμή που δίνουν οι νέες αποκαλύψεις του Σνόουντεν, είναι ότι η εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών δεν λέει απολύτως τίποτε, αφού όλα κρίνονται στηνανάλυσή της πληροφορίας, τη συσχέτιση με άλλες παρεμφερείς, την ταχύτητα με την οποία θα γίνει η επεξεργασία της και η παράδοση αυτού που αποκαλείται στη σχετική βιβλιογραφία ως «προϊόν» (intelligence product) στους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους για αξιοποίηση και δράση…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!