tromaktiko: Μικροσκοπικοί βάτραχοι χωρίς αυτί ακούν από το στόμα

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Μικροσκοπικοί βάτραχοι χωρίς αυτί ακούν από το στόμα



Από το στόμα ακούει ο βάτραχος Sooglossus gardineri (Gardiner’s frog), που αποτελεί ένα από τα μικρότερα είδη βατράχου και δεν διαθέτει μεσαία αυτιά ή τύμπανα.Ο μικροσκοπικός βάτραχος ζει στα τροπικά δάση των Σεϋχελλών ένα σύμπλεγμα 115 μικρών νησιών στον Ινδικό Ωκεανό, βόρεια της Μαδαγασκάρης.

Οι περισσότεροι βάτραχοι έχουν τύμπανα στο εξωτερικό μέρος του κεφαλιού τους. Τα τύμπανα δονούνται όταν τα χτυπούν τα εισερχόμενα ηχητικά κύματα και στέλνουν τις δονήσεις στο εσωτερικό αυτί και στη συνέχεια στον εγκέφαλο.

Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με τον βάτραχο Sooglossus gardineri, ο οποίος έχει μήκος μόλις ένα εκατοστό.Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο μικροσκοπικός βάτραχος ήταν κουφός, κάτι που διαπίστωσαν πως δεν ισχύει.

Στο πλαίσιο του πειράματός τους οι επιστήμονες έπαιξαν σε βατράχους Sooglossus gardineri μαγνητοσκοπημένους ήχους άλλων βατράχων και παρακολούθησαν τις αντιδράσεις τους.Όπως διαπίστωσαν, οι βάτραχοι άρχισαν να κράζουν, απαντώντας στους ήχους που άκουσαν, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν ακοή.

Υποβάλλοντας τους μικροσκοπικούς βατράχους σε αξονική τομογραφία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ούτε τα πνευμόνια τους ούτε οι μύες μετέφεραν τους ήχους στο εσωτερικό αυτί.

Αντίθετα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το στόμα των βατράχων λειτουργεί σαν ενισχυτής για τις ηχητικές συχνότητες που εκπέμπουν οι άλλοι βάτραχοι.Μάλιστα το σύστημα ενισχύεται από ένα μικρό κομμάτι λεπτού ιστού ανάμεσα στο στόμα και στο εσωτερικό αυτί.

«Ο συνδυασμός της στοματικής κοιλότητας και της αγωγιμότητας των οστών επιτρέπει στους μικροσκοπικούς βατράχους να αντιλαμβάνονται αποτελεσματικά τους ήχους χωρίς τη χρήση τυμπανικού υμένα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Renaud Boistel από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS και συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση της εξέλιξης της ακοής πολλών ειδών, μεταξύ των οποίων οι βάτραχοι και οι χελώνες.
econews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!