tromaktiko: Κύπρος: Έρευνα για προστασία της πρώτης κατοικίας

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Έρευνα για προστασία της πρώτης κατοικίας



Ανοίγει εκ νέου ο δημόσιος διάλογος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα κόμματα, ήδη, προχώρησαν στην ετοιμασία προτάσεων νόμου. Το ΣΙΓΜΑ Πέτρα Αργυρού, διενήργησε έρευνα για τον τρόπο προστασίας της πρώτης κατοικίας στις υπόλοιπες χώρες του μνημονίου.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας, τέθηκε σήμερα της επιτροπής Νομικών της Βουλής, μέσα από πρόταση νόμου, που κατέθεσε το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι οφειλέτες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους θα μπορούν να αποταθούν στο δικαστήριο για να πάρουν αναστολή καταβολής των δόσεων τους, αφού εξαντλήσουν όλες τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών.

Τα κόμματα αντικρίζουν θετικά την πρόταση, αν και επιφυλάξεις διατύπωσαν υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος τραπεζών, με το επιχείρημα ότι αυτή η ρύθμιση θα αυξήσει τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Σταύρος Ιωάννου ζήτησε την αναβολή της συζήτησης της πρότασης νόμου για να διευθετηθεί η εφαρμογή της οδηγίας της ΚΤ, να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Φορέα και του μέτρου που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το οποίο αντί την καταβολή δανείου να καταβάλλεται ενοίκιο.

Τα μέτρα που έλαβαν στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο

Το μοντέλο της Πορτογαλίας.
Περίοδος χάριτος από 12 έως 48 μήνες, επιμήκυνση δανείων μέχρι 50 χρόνια και μείωση της δόσης στο 45% - 50% του μηνιαίου εισοδήματος
Η νομοθεσία προβλέπει ειδικό καθεστώς, έως το τέλος του 2015, για την προστασία οφειλετών στεγαστικών δανείων

Τα κριτήρια:
1)Η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις € 90.000, €105.000 ή €120.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
2)Το δάνειο να εξασφαλίζεται με υποθήκη της μόνιμης κατοικίας του δανειολήπτη
3)Τουλάχιστον ένας εκ των δύο συζύγων να είναι άνεργος ή η μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων να υπερβαίνει το 35% 4)Η οικογένεια δεν πρέπει να διαθέτει άλλα ακίνητα πέραν των €20,000
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης:
Ο δανειζόμενος μπορεί να επιλέξει περίοδο χάριτος από 12 έως 48 μήνες, επέκταση αποπληρωμής στα 50 χρόνια, ή χορήγηση νέου δανείου με καλύτερους όρους από το αρχικό.
Στον νόμο προβλέπεται αντί της κατάσχεσης του ακινήτου, η ανταλλαγή του με άλλο χαμηλότερης αξίας, με τη διαφορά της αξίας να πηγαίνει στην αποπληρωμή μέρους του πρώτου δανείου.

Το μοντέλο της Ισπανίας - Έχασαν τα σπίτια τους 40,000 δανειζόμενοι

Συμφωνήθηκε κώδικας ορθών πρακτικών μεταξύ κράτους και τραπεζών.

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το όριο του κοινωνικού αποκλεισμού.

Προβλέπεται περίοδος χάριτος και επιμήκυνση δανείων.

Αν η αξία του ακινήτου «πέσει» σε περίπτωση εκποίησης, η διαφορά μοιράζεται ανάμεσα στην τράπεζα και το δανειζόμενο.

Έσχατο μέτρο η κατάσχεση της κατοικίας, με την παραχώρηση δικαιώματος παραμονής στο δανειολήπτη για δύο χρόνια έναντι ενοικίου.

Το μοντέλο της Ιρλανδίας

Έχει εκδοθεί πλαίσιο και κώδικας συμπεριφοράς για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Δανειζόμενος μπορεί να παραμείνει στο σπίτι του για 5 χρόνια, έναντι ενοικίου.

Εν συνεχεία, χορηγείται νέο δάνειο –προφανώς χαμηλότοκο- για να μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του.

Το μοντέλο της Ελλάδας, όπου εδώ υπάρχει και διαγραφή χρεών.

Σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος προβλέπει ρύθμιση οφειλών και απαλλαγή σημαντικού μέρους των χρεών. Προϋπόθεση να αποδειχθεί η μόνιμη αδυναμία των δανειζομένων να αποπληρώσουν τα χρέη τους
Η μόνιμη κατοικία δεν εκποιείται, υπό την προϋπόθεση ο δανειζόμενος να αποπληρώσει το 85% της εμπορικής της αξίας σε 20 χρόνια με λογικό επιτόκιο.

Τέσσερα στάδια:

1ο) Εξωδικαστικός συμβιβασμός (υποχρεωτικό διαρκεί 6 μήνες)
2ο) Κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο (περιουσιακή κατάσταση, πιθανά εισοδήματα, απαιτήσεις τραπεζών σε κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, σχέδιο αποπληρωμής)
3ο) Επιχειρείται δικαστικός συμβιβασμός
4ο) Δικαστικός έλεγχος για εισοδήματα και δυνατότητα αποπληρωμής δανειζομένου και έκδοση δικαστικής απόφασης για ρύθμιση των χρεών
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!