αναρτημένες και εκατοντάδες ασπρόμαυρες (κυρίως) φωτογραφίες με περιεχόμενο τα πρόσωπα και το μεγαλοχώρι του Αμαρίου, ίσως από τους Βαλκανικούς πολέμους και μετά.
Οι δυο τοίχοι της εκθεσιακής αίθουσας έχουν ήδη καλυφτεί από τις εικόνες, ο Μιχάλης Σπυριδάκης συνεχίζει να συγκεντρώνει και άλλες και τον επόμενο καιρό το νέο υλικό θα υποχρεωθεί να το αναρτήσει και στους κενούς τοίχους του δεύτερου χώρου που χρησιμοποιείται σήμερα για να φιλοξενεί τους θαμώνες του χωριού και τους επισκέπτες.
Ο ίδιος, λάτρης των παλαιών φωτογραφιών, παρατηρώντας τες όπως και τόσοι άλλοι από τον Μέρωνα και αλλού, νιώθει η κάθε εικόνα να τον επιστρέφει στον τόπο και τους ανθρώπους του που χάθηκαν στην πορεία του χρόνου, όμως καθένας από αυτούς άφησε το δικό του στίγμα στην άλλοτε πολυάριθμη κοινωνία.
Ας πούμε, στέκεται στο «Κατινάκι τη μαμή», την Κατίνα Σηφακάκη, που νέα τότε συμμετείχε με άλλους συναγωνιστές της στον εορτασμό της επετείου της Μάχης των Ποταμών, στις «Λινές». Μένει και στο ζευγάρι των χωριανών του Μιχάλη και Κατίνας Αδράμη και στον παπά Κωστή Χαραλαμπάκη, «τον ωραίο άνθρωπο», που εικονίζεται με τον ψάλτη του και τον Γιώργη Καναβά…
«Άρχισα να μαζεύω φωτογραφίες πριν από πέντε με έξι χρόνια», θα πει για το πάθος του, «τις έστελνα και τις έβαζαν σε κορνίζες και τις αναρτούσα στον τοίχο. Μου αρέσει η παλιά φωτογραφία και με ευχαριστεί να βλέπω χωριανούς μου και περιοχές του τόπου μου και όλη αυτή η διαδικασία σηκώνει ευχάριστες αναμνήσεις. Κάθε φωτογραφία σηματοδοτεί και μια τοπική ιστορία, είναι ένα μέρος της ζωής μας και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε αναλλοίωτο…»
Ο κ. Σπυριδάκης που γράφει τη δική του ιστορία στο καφενείο του αιώνα της «Παγκαλιανής Βρύσης», αφού συνεχίζει τη λειτουργία του μετά την έναρξη από τον συνώνυμο παππού κι ύστερα από τον πατέρα του Κώστα, επιδιώκει μέσα από την έκθεση των φωτογραφιών, αφού ικανοποιήσει πρώτα την προσωπική του «τρέλα» να βγάλει προς τα έξω και στον κόσμο που δεν γνωρίζει, τους ανθρώπους και την ιστορία του χωριού του.
Ενδεχομένως, αυτό το πολύτιμο υλικό να αξιοποιηθεί μελλοντικά από τους δραστήριους νέους που συγκροτούν τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο…