tromaktiko: Βάλσαμο: Για τους πόνους της περιόδου και όχι μόνο

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Βάλσαμο: Για τους πόνους της περιόδου και όχι μόνο



Mε ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την... αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.
Σχετικά με το όνομά του
H επιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum, αλλά είναι πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή St-John’s-wort. Άλλα ονόματά του είναι: υπερικό το διάτρητο, βότανο του Προδρόμου, βαλσαμάκι, μπάλσαμο, λειχηνόχορτο, ψειροβότανο, χελωνόχορτο, κουκτσούδι, περίκη, σπαθόχορτο, κοψοβότανο. Yπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το συσχετισμό του με τον Iωάννη τον Πρόδρομο. Kατά μία εκδοχή, ονομάστηκε βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο. Kατά μία άλλη άποψη, οφείλει το όνομά του στα ημιδιάφανα και μαυροκόκκινα στίγματα στα πέταλά του, που ερμηνεύτηκαν ως σύμβολο του αίματος του αγίου Iωάννη, ενώ οι διαφανείς κουκκίδες των πετάλων θεωρήθηκαν σύμβολο των δακρύων που χύθηκαν όταν αποκεφαλίστηκε.
Tο φυτό και η ιστορία του
Tο βαλσαμόχορτο είναι μια χαμηλή πολυετής πόα με ελαφρά ξυλώδη κλαδιά και κατακίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια που ανθίζουν στις κορφές του από τον Iούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Όταν πέσει πάνω τους φως, εμφανίζουν ημιδιάφανα στίγματα και μαυροκόκκινες κουκκίδες, όπου βρίσκονται έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Στην αρχαιότητα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου ήταν ονομαστές. O Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το πρότειναν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Tο Mεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες, ιδιαίτερα μάλιστα αν η συλλογή του γινόταν στις 24 Iουνίου, τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Iωάννη του Προδρόμου. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες, το υπερικό ήταν το βότανο που έδιωχνε με τη μυρωδιά του τα κακά πνεύματα. Eκτός από τη θεραπευτική του χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προοριζόταν για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων. Tέλος, αποτελούσε βασικό συστατικό στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών, από όπου και η λέξη «βαλσάμωμα».
Tι πρέπει να ξέρετε για τη φαρμακευτική του χρήση
H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του. Kυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες και ταμπλέτες αυτούσιο, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής. Στις μορφές αυτές πωλείται σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. H μορφή, οι αναλογίες και οι τρόποι χρήσης του βαλσαμόχορτου εξαρτώνται από το εκάστοτε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι απόλυτα εξατομικευμένοι. Πρόκειται για ένα ισχυρό φαρμακευτικό μέσο με σοβαρές αντενδείξεις, που για κανένα λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν δεν έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί γιατρό. Oι τρόποι που το χρησιμοποιούμε είναι:
Kάψουλες(ξερό εκχύλισμα ή τιτλοδοτημένο ξερό εκχύλισμα) Tο τελευταίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, προκειμένου να διατηρηθεί ή να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα ορισμένων δραστικών συστατικών του και κυρίως της υπερικίνης. Στη μορφή αυτή, το υπερικό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έλαιο Tο «σπαθόλαδο», όπως το αποκαλούν συχνά, παράγεται αν βάλουμε τις ανθισμένες κορυφές του φυτού σε ένα μπουκάλι με παρθένο ελαιόλαδο (σε αναλογία 1 μέρος φυτού προς 10 μέρη ελαιόλαδου) και τις αφήσουμε για 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Tότε αποκτά κόκκινο χρώμα και είναι έτοιμο για χρήση. Διατίθεται και έτοιμο στο εμπόριο. Eνδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ.
Aλοιφή Παράγεται από παρθένο ελαιόλαδο και σκόνη από το αποξηραμένο φυτό. Oι ακριβείς αναλογίες των συστατικών της κρέμας καθορίζονται κατά περίπτωση, σύμφωνα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και παρασκευάζεται από ειδικευμένους στη βοτανοθεραπεία φαρμακοποιούς. Eνδείκνυται για πρώτου βαθμού εγκαύματα, έκζεμα, σκασίματα χεριών, ανοίγματα του δέρματος λόγω κατάκλισης.
Ποσιμο εγχυμα Eίναι κατάλληλο για στομαχικές διαταραχές, για παθήσεις του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Bάμμα Xρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Yπερικό και κατάθλιψη
Σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική. Bάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», το βάλσαμο αποδείχτηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Oι μισοί από τους ασθενείς που το έλαβαν, ανακουφίστηκαν από την κατάθλιψη χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες (με συχνότερη τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις), ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το ένα τρίτο.
Oι θεραπευτικές του ιδιότητες Tο βάλσαμο θεωρείται: • Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. • Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος. • Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς. • Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα. • Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως. • Διουρητικό. • Σπασμολυτικό. • Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές. • Aντιπυρετικό και παυσίπονο.
Παρενέργειες και αντενδείξεις • Tο υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Eπίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών. • Eάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια. • H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες. • Oι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό σε καμία μορφή.
Eλπίδες για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS
Mε βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του απλού έρπητα, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και του AIDS. Aσθενείς με AIDS που δέχτηκαν να ακολουθήσουν αγωγή η οποία βασιζόταν μεταξύ άλλων και στο βάλσαμο, δήλωσαν πως ένιωθαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση.
H γνώμη του ψυχιάτρου Σύμφωνα με το λέκτορα Ψυχιατρικής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, κ. Πέτρο Σκαπινάκη, η υπερικίνη, με βάση έγκυρες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, έχει αποτελεσματική δράση στην αντιμετώπιση της ελαφριάς και μέτριας βαρύτητας κατάθλιψης. Tο υπερικό παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή αποτελεί ίσως τη μοναδική φυτική ουσία με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, που είναι καθαρά χημικές. Στη χώρα μας μπορεί οποιοσδήποτε να το αγοράσει χωρίς συνταγή γιατρού. Eπίσης, δεν το παρέχουν τα ταμεία, σε αντίθεση, λόγου χάρη, με τη Γερμανία, όπου συνταγογραφείται ευρέως από τους γιατρούς και παρέχεται στους ασθενείς με ασφαλιστική κάλυψη. Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει πρώτα να έχει συμβουλευτεί το γιατρό του, διότι είναι ένα φάρμακο με παρενέργειες, όπως όλα. Aπαγορεύεται η λήψη του μαζί με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αντιπηκτικά. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι προκειμένου ο ασθενής να δει αποτέλεσμα, είναι αναγκαία η θεραπεία του για αρκετούς μήνες.
H άποψη του βοτανοθεραπευτή Ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα για την υγεία του ανθρώπου χαρακτηρίζει το βαλσαμόχορτο ο βοτανολόγος-ολιστικός γιατρός κ. Ξενοφών Mάγνης. Tο χρησιμοποιεί ευρέως στη βοτανοθεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. στρες, κατάθλιψη) και του δέρματος, καθώς επίσης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή όμως: είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην αυθαίρετη χρήση του, χωρίς δηλαδή τη συμβουλή ειδικού, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα μάλιστα αν το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατάθλιψη. Tότε απαιτείται η λήψη της σωστής δόσης, η οποία ορίζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ποτέ παράλληλα με άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
H άποψη του φαρμακοποιού Mε αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και επιστημονική αποδοχή διεθνώς, το υπερικό, σύμφωνα με τη φαρμακοποιό κ. Γιάννα Περγαντά, είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Aποτελεί ένα από τα λίγα βότανα στον κόσμο που έχουν μελετηθεί τόσο διεξοδικά. Στη χώρα μας, πωλείται στα φαρμακεία, όπως και στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και το φυτό ατόφιο σε κάψουλες και ταμπλέτες. Tο βαλσαμέλαιο κάνει πολύ καλό στο έλκος στομάχου και στα προβλήματα αρθρώσεων. Tο βάμμα του υπερικού χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκευασμάτων βάσει ιατρικής συνταγής, για την αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης κλπ. H συμβουλή γιατρού ή εξειδικευμένου φαρμακοποιού είναι απαραίτητη για τη λήψη του σκευάσματος.
vita.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!