tromaktiko: Ανοίγει "παράθυρο" για λύση στη Συρία – Ο Ομπάμα συμφωνεί με την ρωσική πρόταση

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοίγει "παράθυρο" για λύση στη Συρία – Ο Ομπάμα συμφωνεί με την ρωσική πρόταση



Το ρωσικό σχέδιο για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης φαίνεται ότι προσφέρει διέξοδο στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος... το χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη».

«Είναι εφικτό αν είναι αληθινό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ o ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, απέσυρε τα σχέδιά του για τη δοκιμαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου PBS, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι συζήτησε την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.

«Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης.

Η ρωσική πρόταση

Διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, το Κρεμλίνο πρότεινε στη Δαμασκό να παραδώσει τα χημικά όπλα της στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο. Τη ρωσική πρωτοβουλία έσπευσε να καλωσορίσει το καθεστώς Ασαντ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εμφανίστηκε πρόθυμος να καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως, αν η πρόταση γίνει δεκτή από τη Συρία, «θα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Την ιδέα είχε ρίξει πρώτος στο τραπέζι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, εν είδει «ρητορικού επιχειρήματος», όπως διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα συνέχιζε τις πυρετώδεις προσπάθειές του να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» του Κογκρέσου, προκειμένου να εξαπολύσει περιορισμένης έκτασης επίθεση. Ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο επανέλαβε χθες τις εργασίες του ύστερα από την περίοδο των θερινών διακοπών και αναμένεται, ίσως και αύριο, να αρχίσει την κρίσιμη διαδικασία των ψηφοφοριών για τις προαναγγελθείσες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας, αίσθηση προκάλεσε μια απροσδόκητη τοποθέτηση του Τζον Κέρι, η οποία θολώνει και πάλι το τοπίο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του, Γουίλιαμ Χέιγκ, στο Λονδίνο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άνοιξε ξαφνικά ένα αμφίβολο παράθυρο διαφυγής στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, δηλώνοντας ότι θα μπορεί ακόμη να αποφύγει τον πόλεμο, αν παραδώσει στη διεθνή κοινότητα το συριακό οπλοστάσιο χημικών όπλων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν υπάρχει κάτι που μπορεί να πράξει ο Ασαντ ώστε να αποφύγει τον πόλεμο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Βεβαίως, θα μπορούσε να παραδώσει και το τελευταίο στοιχείο του χημικού οπλοστασίου του στη διεθνή κοινότητα την ερχόμενη εβδομάδα... αλλά δεν είναι έτοιμος να το κάνει και δεν θα το κάνει».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Πσάκι, έσπευσε να μειώσει τη σημασία της τοποθέτησης Κέρι, κάνοντας λόγο για «ρητορικό επιχείρημα». Ωστόσο, η Μόσχα έσπευσε να αξιοποιήσει το -ρητορικό ή όχι- «τελεσίγραφο» της Ουάσιγκτον. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες το απόγευμα ότι, αν ισχύει η «προσφορά» του Κέρι, η χώρα του θα καλέσει τη Συρία να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο και να το καταστρέψει, αφού προηγουμένως το θέσει υπό διεθνή έλεγχο.

Τη ρωσική πρόταση έσπευσε να καλωσορίσει η Συρία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ. Λίγο αργότερα, τη δυναμική της διεθνούς διπλωματίας ήρθε να ενισχύσει και η Βρετανία. Μιλώντας από το βήμα του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «αν η Συρία επιθυμεί να θέσει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο, αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εμφανίστηκε έτοιμος να καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις επόμενες ημέρες.

Στον ψυχολογικό πόλεμο πήρε μέρος χθες και ο Μπασάρ αλ Ασαντ. Με συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια αμερικανική τηλεόραση PBS, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» ενδεχόμενης επίθεσής τους εναντίον της χώρας του. «Θα υπάρξουν επιπτώσεις. Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ασαντ, προσθέτοντας ότι «η (συριακή) κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παίκτης στην περιοχή, καθώς υπάρχουν διάφορες οργανώσεις, φατρίες και ιδεολογίες». Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε χθες «επικοινωνιακή καταιγίδα» με έξι συνεντεύξεις σε ισάριθμα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ σήμερα αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό. Την εντελώς ασυνήθιστη εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου επέβαλε το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών παραμένει αντίθετη στην προοπτική ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή, ασκώντας ισχυρή πίεση στους βουλευτές και τους γερουσιαστές, οι οποίοι μόλις επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
thestival.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!