tromaktiko: Το σκανδιναβικό μοντέλο δεν αποτελεί πλέον πρότυπο

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Το σκανδιναβικό μοντέλο δεν αποτελεί πλέον πρότυπο



Για δεκαετίες, το σκανδιναβικό μοντέλο πρόνοιας υπήρξε πρότυπο. Τώρα, αποδεικνύεται πολύ ακριβό. Όπως σημειώνεται στη EurNews, o υπουργός Οικονομικών της Δανίας ξεκαθάρισε, την Παρασκευή, ότι η χώρα δεν μπορεί να...
συνεχίσει τη γενναιόδωρη πολιτική με την οποία ανατράφηκαν οι Δανοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι εργαζόμενοι στη Δανία είναι λίγο πάνω από 2,5 εκατομμύρια, όταν άλλοι 250.000 προτιμούν να ζουν από τα επιδόματα, από το να δουλεύουν.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα 36χρονης ανύπαντρης μητέρας, που λαμβάνει κάθε μήνα 2.700 ευρώ και ζει με επιδόματα 20 χρόνια.

Γαλλία, Δανία, Βέλγιο, Φιλανδία και Σουηδία είναι οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, που ξοδεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού τους σε κοινωνική πολιτική, όταν ο μέσος όρος βρίσκεται στο 21,9%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 22%.
Για τις σκανδιναβικές χώρες, το δίλημμα είναι συγκεκριμένο: ΑΑΑ στην αξιολόγηση ή διατήρηση των κρατικών δαπανών πρόνοιας;

Στη Φιλανδία, την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των επιδομάτων, για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και ο γηράσκων πληθυσμός.

Greek Finance Forum
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!