tromaktiko: Γνώρισαν το Μνημόνιο τα νήπια της Ξάνθης – Κενά και στα νηπιαγωγεία

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Γνώρισαν το Μνημόνιο τα νήπια της Ξάνθης – Κενά και στα νηπιαγωγεία



Την πρώτη τους επαφή με τη Μνημονιακή πολιτική και τις επιπτώσεις της στον χώρο της δημόσιας παιδείας είχαν φέτος νήπια και προνήπια της Π.Ε. Ξάνθης, τα οποία μπήκαν από μικρά… στα βάσανα!

Σύμφωνα με στοιχεία που μεταβίβασε στη βουλή ο κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό, λόγω έλλειψης νηπιαγωγών δημιουργούνται τμήματα προσχολικής εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ξάνθης με τεράστιο αριθμό μαθητών, ήτοι 24 νήπια ανά τμήμα, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν την ομαλή ένταξη των νηπίων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών, προτάθηκε σε ορισμένα σχολεία η εκ περιτροπής παρακολούθηση κάθε δεύτερη ημέρα, ενώ αποκλείονται από το θεσμό της προσχολικής αγωγής τα νήπια μικρότερης της υποχρεωτικής ηλικίας (προνήπια).

Εκτιμάται ότι προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά τα νηπιαγωγεία, με αριθμό νηπίων ανά τμήμα τέτοιο που να διευκολύνει το έργο του εκπαιδευτικού, χρειάζεται η άμεση κάλυψη των κενών που αφορούν 13 θέσεις νηπιαγωγών, αναφέρει ο βουλευτής.

Τεράστια προβλήματα παρατηρούνται και στην ειδική αγωγή, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών με αναπηρία. Συγκεκριμένα, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών το ειδικό δημοτικό σχολείο κωφών και βαρήκοων Ξάνθης, το οποίο εξυπηρετούσε μαθητές και μαθήτριες από όλη την Περιφέρεια της Θράκης. Επίσης κλειστό παραμένει και το ειδικό δημοτικό σχολείο Εχίνου. Το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο Ξάνθης έχει κενά 4 εκπαιδευτικών, 2 κενά εκπαιδευτικών έχει το 2ο ειδικό δημοτικό σχολείο Τυμπάνου, 1 κενό το δημοτικό σχολείο τυφλών και αμβλυώπων, ενώ σε όλα παρουσιάζονται ελλείψεις και ειδικού προσωπικού. Επιπλέον, από τα 22 τμήματα ένταξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν σήμερα μόνο 3, ενώ δεν λειτουργούν τα 5 τμήματα ένταξης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ελλείψεις 60 εκπαιδευτικών Τουρκόφωνου προγράμματος παρουσιάζονται στη μειονοτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα μειονοτικά σχολεία να υπολειτουργούν.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη επισημαίνει πως «η συστηματική απαξίωση της δημόσιας παιδείας από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα συνολικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Από την προσχολική μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση μείζονα προβλήματα δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία της. Ελλείψεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων, απολύσεις, συστηματική υποχρηματοδότηση παιδείας, και άλλα πολλά μετατρέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε Γολγοθά για τους μαθητές, τις οικογένειες τους και τους εκπαιδευτικούς».

Σύμφωνα με τον κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, προβληματική παραμένει η κατάσταση σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών καθώς η μείωση των δρομολογίων και ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού της αποζημίωσης με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, καθιστούν ασύμφορη για τους επαγγελματίες οδηγούς την μετακίνηση των μαθητών, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σε σχέση με τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Τα κονδύλια σίτισης επαρκούν μέχρι στιγμής μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ μόνο 700 κρεβάτια διατίθενται σήμερα αθροιστικά στις τρεις πόλεις όπου εδρεύουν τμήματα του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η τεράστια ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια η διακοπή των σπουδών για πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας μαζί με τον βουλευτή κ. Κουράκη Τάσο, ζητώντας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.
thrakitoday.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!