«Το μηδενικό άθροισμα δυνάμεων δεν θα αλλάξει για το επόμενο διάστημα» υποστηρίζει, λέγοντας πως ο Άσαντ προτίθεται να προτείνει παύση πυρός στην ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη (η οποία είναι προς το παρόν ακόμη στα χαρτιά). Η αντιπολίτευση έχει αρνηθεί να πάρει μέρος σε διάσκεψη εάν δεν αποχωρήσει ο Άσαντ.
Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Τζαμίλ λέει πως η σύρραξη έχει φτάσει σε αδιέξοδο και οι δύο πλευρές είναι επιχειρησιακά ισόπαλες. «Ούτε η ένοπλη αντιπολίτευση ούτε η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να νικήσει την αντίπαλη πλευρά» είπε.
Ο Τζαμίλ ανέφερε ως εκ τούτου πως το καθεστώς προτίθεται να καλέσει την αντιπολίτευση στη διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ» -η οποία ακόμη βρίσκεται στον αέρα- σε αμοιβαία παύση πυρός.
Εάν η αντιπολίτευση συμφωνούσε, η παύση πυρός θα γινόταν υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας, με αξιωματούχους από τον ΟΗΕ και με προέλευση από «ουδέτερες χώρες», όπως είπε ο Τζαμάλ.
Η αντιπολίτευση, υπενθυμίζεται, έχει θέσει ως όρο για συμμετοχή σε διάσκεψη την αποχώρηση του Άσαντ.
Όσον αφορά τι θα κόμιζε η Δαμασκός σε ειρηνευτική διάσκεψη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός είπε ότι οι θέσεις του καθεστώτος θα ήταν «λήξη της παρέμβασης από το εξωτερικό, παύση πυρός, και ξεκίνημα ειρηνικής πολιτικής διαδικασίας με τρόπο που θα εξασφαλίζει την αυτοδιάθεση του συριακού λαού με δημοκρατικό τρόπο και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».
Συρία: «Εκεχειρία» μετριοπαθών ανταρτών και ισλαμιστών στο Αζάζ
Ένοπλοι της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία και ένοπλοι των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων που επίσης πολεμούν εναντίον του Ασαντ έφτασαν σε συμφωνία για «εκεχειρία» στο Αζάζ, πόλη στη βόρεια Συρία, τον έλεγχο της οποίας έχει χάσει το καθεστώς.
Η πόλη είχε αρχικά καταληφθεί από τους μετριοπαθείς, που πρόσκεινται στο λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό».
Την Τετάρτη, ωστόσο, στο Αζάζ επιτέθηκαν οι ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας», που θεωρείται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με το BBC, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την Παρασκευή σε παύση των μεταξύ τους εχθροπραξιών. Η διαμάχη στο Αζάζ φωτίζει τα ρήγματα στους ενόπλους που αντιμάχονται τον Ασαντ αλλά και τον κίνδυνο των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων που δρουν στη Συρία.
Ενδεικτικά, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να στείλει, με ένα «ελεγχόμενο πλαίσιο», οπλισμό στους μετριοπαθείς σύρους αντάρτες, σημειώνοντας ότι είναι «εγκλωβισμένοι μεταξύ του Ασάντ και των ακραίων ισλαμιστών».