tromaktiko: Ανθρώπινα ΟΣΤΑ σε κρύπτη στην περιοχή της Ανεμώτιας Λέσβου

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ανθρώπινα ΟΣΤΑ σε κρύπτη στην περιοχή της Ανεμώτιας Λέσβου



Ρεπορτάζ: Σταύρος Μαντατής
Βρέθηκε κρύπτη με ανθρώπινα οστά στην περιοχή της Ανεμώτιας. Η κρύπτη περιέχει 3 ανθρώπινα κρανία και αρκετά οστά. Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή κοντά στο προφήτη Ηλία (799μ).

Σύμφωνα με τους ντόπιους χωρικούς η κρύπτη με τα κρανία ήταν γνωστή σε λίγους λόγω της κάλυψης που της παρέχονταν από το φυσικό περιβάλλον.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά όσα αναφορά την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων την ιστορική εποχή που έζησαν. Μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες έρευνες απο τους ειδικούς μπορούμε να αρκεστούμε σε διάφορες εκδοχές.

Εκδοχή 1

Είναι άνθρωποι εκτός κοινωνικού ιστού που για κάποιο λόγο είναι κυνηγημένοι από το καθεστώς. Ζούνε ως "αντάρτες" σε αυτά τα απόκρημνα μέρη και δολοφονούνται από τις Αρχές. Κανένας δεν τους θάβει (οικογένεια, αγρότες) διότι φοβάται κυρώσεις από το καθεστώς. Ιστορικά η μοναδική χρονική περίοδος όπου τα πτώματα δεν θαβόταν ήταν κατα την διάρκεια του εμφυλίου. Το ερώτημα είναι αν όντως τοποθετούνται οι νεκροί στον εμφύλιο γιατί δεν αναφέρεται σε βιβλία.

Εκδοχή 2

Σε απόσταση περίπου 500μ βρίσκεται το Λιμοχώρι (χωριό όπου εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα λόγο λιμού). Είναι κοντά για να μην έχει σχέση. Ίσως πρόκειται για κατοίκους του που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους και πέθαναν μέσα στην κρύπτη. Εδώ δημιουργούνται δυο ερωτήσεις 1για ποιο λόγο να πεθαίνουν ταυτόχρονα και 2 γιατί αν πέθανε για παράδειγμα πρώτα ο ένας οι υπόλοιποι δυο να μην τον θάψουν; Όπως όμως πάλι γνωρίζουμε οι κάτοικοι του Λιμοχωρίου τηρούσαν τους υγειονομικούς όρους ταφής και έθαβαν τους νεκρούς τους.

Εκδοχή 3

Μπροστά στην κρύπτη είναι χτισμένο ένα τείχος. όπως φαίνεται οι πέτρες έχουν πέσει. Αν ήταν χτισμένο μέχρι πάνω ίσως να χρησιμοποιούνταν και ως μπουντρούμι. Μπορεί να ήταν φυλακισμένοι οπού και πέθαναν μέσα.

Σε καμία περίπτωση ΟΙ παραπάνω εκδοχές δεν αποτελούν τεκμήρια βάση ιστορικών γεγονότων. Αποτελούν προσωπικές απόψεις του συντάκτη σε μια προσπάθεια να φωτιστεί η ιστορική αλήθεια.

Την τελική απάντηση θα την δώσει η επιστήμη. Ήδη η 14η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ειδοποιηθεί και μεριμνήσει σχετικά για το θέμα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!