tromaktiko: Συνάντηση Πέτρου Τατούλη – Γερμανού Πρέσβη

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση Πέτρου Τατούλη – Γερμανού Πρέσβη



Πέτρος Τατούλης, «Η Πελοπόννησος πιστεύει στην Ελληνογερμανική φιλία, ωστόσο εμείς μόνο μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα»...

«Η Πελοπόννησος έχει καθαρές σκέψεις με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πιστεύει στην Ελληνογερμανική φιλία και στην ανάγκη εμβάθυνσής της» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Πρέσβη κ. Wolfgang Dold, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 στη Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, ενόψει της επίσημης επίσκεψης στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου της Υπουργού Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας κας Angelica Schwall – Durren.

Πέτρος Τατούλης – Wolfgang Dold, «Το ευρώ δεν είναι μόνο ένα νόμισμα, η Ευρώπη δεν είναι μόνο για τους λαούς της, αλλά για όλη τη διεθνή κοινότητα»

Πιστεύουμε στη συνεργασία των μελών της Ευρωπαϊκής οικογένειας, τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφενός για να υιοθετήσουμε νέες σύγχρονες αντιλήψεις για μια σύγχρονη Ευρώπη και, αφετέρου, να πετύχουμε την εμβάθυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χαίρομαι για την άποψη του κ. Dold για την ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρώπης, όπως επίσης για την άποψή του ότι το ευρώ δεν είναι μόνο ένα νόμισμα. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο για τους λαούς της, αλλά για όλη τη διεθνή κοινότητα».

«Αν δεν υπήρχε η κρίση ίσως θα έπρεπε να την εφεύρουμε, προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματά μας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημειώνοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων της χώρας και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη για τα οικονομικά μας προβλήματα είναι δική μας και μόνοι μας θα τα λύσουμε, κινητοποιώντας τους πολίτες μας. Δεν υπάρχουν μεσσίες στο σύγχρονο κόσμο, ελπίδα είναι μόνο οι ίδιοι οι πολίτες».

Αναφερόμενος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να έχει στόχο μόνο το οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει ευεργετικά και στη στην παιδεία και στη συνείδηση των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα στα τρία τελευταία χρόνια κατέστη η δεύτερη ισχυρότερη εξαγωγική Περιφέρεια της χώρας και «αυτό το επιτύχαμε, χωρίς να ζητάμε χρήματα, αντίθετα δημιουργήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, αλλά και για την κοινωνική πολιτική».

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι δεν είναι τραύμα της Γερμανίας, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, αλλά της ιστορικής συνέχειας της Ευρώπης, η οποία οφείλει να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Είναι σημαντικό να μην πέσει η χώρα στην πολιτική των άκρων, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, αλλά να επενδύσει στη σύνεση, στη συνεργασία και στον καθαρό Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

«Χαίρομαι για το σκεπτικισμό της Γερμανίας για τα σύγχρονα διεθνή γεγονότα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή» δήλωσε τέλος ο κ. Τατούλης και προσκάλεσε το Γερμανό πρέσβη να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πελοπόννησο.

Ο Γερμανός Πρέσβης από την πλευρά του τόνισε ότι η Πελοπόννησος παρουσιάζει ιδιαίτερο και πολύπλευρο ενδιαφέρον και έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με περιοχές της Γερμανίας, όπως το Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και την Περιφέρεια του Σβέμπις Χαλλ.

«Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία αποτελεί πολύ σημαντικό εταίρο και η επίσκεψη της κας Υπουργού έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η συνεργασία μας θα επεκταθεί μετά την επίσκεψη της κας Υπουργού» πρόσθεσε ο κ. Dolt.

Εξέφρασε, επίσης, τον ενθουσιασμό του για τη λειτουργία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία λειτουργεί πραγματικά, ωριμάζει και αποδίδει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα οποία ενδιαφέρονται οι πολίτες. Το κλειδί για την εμβάθυνση της Ελληνογερμανικής φιλίας, όπως τόνισε, είναι οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι, καθώς και οι Ελληνικοί και οι Γερμανικοί Δήμοι τα ίδια σχεδόν προβλήματα αντιμετωπίζουν και δήλωσε χαρακτηριστικά «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην κορυφή αυτής της συνεργασίας».

Ο Γερμανός Πρέσβης δήλωσε τέλος «Οι Γερμανοί γνωρίζουν την ευθύνη τους για το 1941 – 1944 και κανένας δεν θα πρέπει να ξεχνάει και την προσωπική του ευθύνη».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!