πρόθεσή του να αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Οι εργαζόμενοι απεργούν στις 10, 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων:
Θεωρεί ότι το Ίδρυμα, όχι μόνο δε διαθέτει πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντιθέτως είναι υποστελεχωμένο. Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, τόσο διοικητικού όσο και εκπαιδευτικού έργου, αποδεικνύονται περίτρανα από την απασχόληση σε αυτές, εκτός του Μονίμου-ΙΔΑΧ προσωπικού, μεγάλου αριθμού συμβασιούχων. Παράλληλα, λόγω του φόρτου και όγκου των εργασιών, οι υπάλληλοι του Ιδρύματος απασχολούνται, συχνά και πέραν του κανονικού τους ωραρίου για να διεκπεραιώσουν επείγοντα θέματα. Το προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, ακόμα και προσωπικές θυσίες, για να δώσει στο Ίδρυμα τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Πολυτεχνειακή και όχι μόνο Κοινότητα. Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει τίποτα από αυτά και εφαρμόζει μια πολιτική συρρίκνωσης και απαξίωσης του έργου αυτού.
Η ηγεσία του Υπουργείου αρνείται να κατανοήσει και να ακολουθήσει τις πρακτικές, τους δείκτες και τα πρότυπα, που χρησιμοποιούνται διεθνώς. Αντιθέτως υιοθετούνται πρακτικές που οδηγούν στην υποστελέχωση και απαξίωση του συνόλου των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Όπως και σε όλα σχεδόν τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έτσι και στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εκπονηθεί, στα πλαίσια ανάλογου αναπτυξιακού προγράμματος, «Οδικός Χάρτης» που περιγράφει τις διαδικασίες σχετικά με την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών του. Παράλληλα έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση (κατόπιν ανάλογης πρόσκλησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης), μέσω της οποίας θα μελετηθούν και θα υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές. Διερωτόμαστε λοιπόν, πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο από τη μία να αναμένει την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και από την άλλη να αποφασίζει το ίδιο για οποιαδήποτε μείωση προσωπικού δίχως την παραμικρή ιδέα για το αν απαιτείται ή όχι (και κατά πόσο) αυτή η μείωση.
Αναγνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα μας. Η κυβέρνηση όμως αντί να αναζητά λύσεις που θα μειώσουν τα ελλείμματα, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, θα μηδενίσουν την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αποφασίζει χωρίς καμία επαρκή αιτιολόγηση την εφαρμογή διαθεσιμότητας ή ακόμα και την απόλυση υπαλλήλων.
Καλούμε το Συμβούλιο και τη Διοίκηση του Ιδρύματος να προασπίσουν τα συμφέροντα του Πολυτεχνείου Κρήτης και να προβούν σε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις του διοικητικού του προσωπικού, καθώς η οποιαδήποτε μείωσή τους θα αποβεί μοιραία για τη σωστή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Ιδρύματος.
Καλούμε τους υπόλοιπους Συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης να συνυπογράψουν το εν λόγω ψήφισμα και να αγωνιστούν μαζί μας για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην εργασία.
Η προσφορά του Πολυτεχνείου Κρήτης στην τοπική κοινωνία, τόσο από πνευματικής όσο και από οικονομικής πλευράς, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός. Καλούμε την τοπική κοινωνία και τους φορείς της να βοηθήσουν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο αποτελεί περήφανο στολίδι των Χανίων, να μην συρρικνωθεί, αλλά να διεκδικήσει τη θέση που του ανήκει, η οποία δεν είναι άλλη από την ελίτ των Ιδρυμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
H Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 5/9/2013 αποφάσισε:
Τη συμμετοχή μας στις δύο 48ωρες απεργίες 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας την αντίστοιχη απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) (Αρ.Πρωτ:317-3/9/2013).
Τη διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων καθημερινά κατά τη διάρκεια των απεργιών.
Την έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου.
cretalive.gr