Υπήρξαν περιπτώσεις, τις οποίες και κατήγγειλαν αστυνομικοί στον υπουργό Δικαιοσύνης, που τα κρατητήρια χώρεσαν διπλάσιους απ’ ό,τι η δυναμικότητά τους κρατουμένους, ή κάποιες φορές που έμεινε εδώ στο κτήριο της Αστυνομίας φυλακισμένος για διάστημα έως και τριών μηνών, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη φυλακή ανά τη χώρα να τον δεχθεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, από χθες στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου υπάρχει η απόφαση του Χαράλαμπου Αθανασίου με την οποία εγκρίνεται η μετακίνηση 10 φυλακισμένων απ’ τις φυλακές της Χίου, σε άλλες φυλακές, προκειμένου έτσι να «αδειάσουν» ισάριθμες θέσεις για «εκτόνωση» των κρατητηρίων της Μυτιλήνης.
Έως και 60 κρατούμενοι!
«Το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα έντονο απ’ τον Ιούνιο και μετά, όταν υπήρξε πληρότητα σε πάρα πολλές φυλακές της χώρας», ανέφερε ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Απόστολος Παπαδέλλης, σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε το προεδρείο των Συνδικαλιστών της Αστυνομίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, παρουσία του αστυνομικού διευθυντή, Δημήτρη Κουρσουμπά, το πρωί του Σαββάτου.
Αυτό που ζήτησαν οι Αστυνομικοί, ήταν να μειωθεί ο χρόνος κράτησης στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, τα οποία ενώ είναι δυναμικότητας 28 ατόμων, «ξεχειλίζουν» από πολλές δεκάδες κρατουμένους, πολύ συχνά έως και 60.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται το χειμώνα, οπότε και υπήρξε περίπτωση Αφγανού που δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος πολυετούς κάθειρξης με την κατηγορία του λαθροδιακινητή, αλλά δεν υπήρχε θέση στις φυλακές Χίου. Οπότε και έμεινε πάνω από τρεις μήνες στη Μυτιλήνη, όπως και πολλοί άλλοι ποινικοί κρατούμενοι, μαζί με προφυλακισμένους για διάφορα αδικήματα, ακόμη και οικονομικής φύσης, συχνά από κοινού και με πρόσφυγες ή τις οικογένειές τους.
Αυτό που δεν τέθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό, αλλά είναι γνωστό σ’ όλους τους εμπλεκομένους, είναι το γεγονός ότι τα κρατητήρια δεν είναι διαμορφωμένα για κράτηση μεγάλης διάρκειας, παρά μόνο για προσωρινή. Έτσι, δε διαθέτουν υποδομές που προβλέπονται - π.χ. χώρους προαυλισμού των κρατουμένων -, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών που συλλαμβάνονται. Αυτό για το οποίο μας διαβεβαίωσαν οι Αστυνομικοί, είναι πως ο χώρος πληροί όλες τις προδιαγραφές υγιεινής, άρα δεν τίθεται θέμα για την καθαριότητα όσων κρατούνται για τόσο μεγάλο χρόνο.
«Χρειάζεται να σημειώσουμε πως οι φυλακισμένοι που έρχονται για δίκες στο Εφετείο, επιστρέφουν κανονικά, με την εκδίκαση της υπόθεσής τους, στη φυλακή απ’ την οποία προέρχονται», ανέφερε ο κ. Παπαδέλλης, διευκρινίζοντας πως το πρόβλημα δημιουργείται με όσους προφυλακίζονται ή όσους καταδικάζονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που πήραμε απ’ το δικαστήριο, το τελευταίο διάστημα συνολικά 20 άτομα, 17 με αποφάσεις του Πρωτοδικείου και τρεις με αποφάσεις του Εφετείου, παρέμειναν επί μακρόν στο κρατητήριο της ΕΛΑΣ στη Μυτιλήνη. Στους αντίστοιχους χώρους που υπάρχουν στους αστυνομικούς σταθμούς, έως τώρα δεν έχουν οδηγηθεί ποινικοί κρατούμενοι παρά μόνο πρόσφυγες, αν και δεν αποκλείεται με το φόρτο που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, να «αποκεντρωθούν» κρατούμενοι παντού.
Μείον 10 στη Χίο
Πάντως χθες, σε συνέχεια των διαβεβαιώσεων του κ. Αθανασίου για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, έφτασε στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου έγγραφο με το οποίο γίνεται γνωστό πως θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές της Χίου, η εποπτεία των οποίων και υπάγεται στο Εφετείο, με τη μεταγωγή 10 φυλακισμένων σε άλλες φυλακές. Οι κενούμενες θέσεις θα καλυφθούν με τη μετακίνηση κρατουμένων στη Μυτιλήνη, τις επόμενες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η οριστική επίλυση του προβλήματος που απασχολεί την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, θα έρθει μόνο όταν εξασφαλιστεί η άμεση μεταγωγή των κρατουμένων, είτε στη Χίο, είτε στον Κορυδαλλό, είτε όπου αλλού υπάρχουν θέσεις. Διαφορετικά, η Αστυνομία στη Λέσβο θα επιβαρύνεται και απ’ τη λειτουργία της ως φυλακής, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στη δέσμευση αστυνομικών που θα μπορούσαν να παρέχουν άλλες υπηρεσίες.